Creşterea preţurilor de la noi ii trimite pe mulţi români să se aprovizioneze peste graniţă, în hipermarketurile vecinilor. Astfel, conaţionalii economisesc chiar şi 200-300 de lei la un drum. Libertatea a vizitat magazinele de la graniţă pentru a afla ce preţuri sunt acolo.
Când vine vorba de cumpărăturile pentru Sărbătorile de iarnă, românii se abţin cu greu să nu iasă cu coşurile arhipline din magazine. Şi, cum majorarea TVA a aruncat preţurile în aer, din ce în ce mai multe persoane trec graniţa spre ţările din jurul României, unde sunt alimente accesibile. Cele mai ieftine produse se găsesc în marile magazine ucrainene, acolo unde, cu 300-400 de lei, puteţi să vă aprovizionaţi pentru o masă îndestulată de Crăciun.
Trebuie să recunoaştem că diferenţele de preţ la carne sau la lactate sunt mici între România şi Bulgaria sau Ungaria. Şi totuşi, în magazinele noastre nu am găsit la nici un produs din lista de cumpărături preţul cel mai mic!
Cu roşu au fost marcate cele mai mari preţuri;
Cu verde au fost marcate cele mai mici preţuri;
* Preţurile sunt cele practicate de supermarketurile situate în apropierea graniţei, iar valorile au fost transformate în lei.
Iată câteva sfaturi de care trebuie să ţineţi cont când mergeţi în supermarketurile din străinătate
√ Ungaria: E bine să căutaţi magazinele din afara centrelor comerciale mari, din mijlocul oraşelor, şi să vă orientaţi spre periferie, unde preţurile sunt mai mici. Interesaţi-vă dinainte de promoţiile la produse, s-ar putea să beneficiaţi de reduceri mari.
√ Moldova: Înarmaţi-vă cu multă răbdare! Ieşirea pe la graniţa spre Moldova este foarte aglomerată la primele ore ale dimineţii. Cel mai liber e după-amiaza, dar riscaţi să nu mai ajungeţi la timp la cumpărături.
√ Ucraina: Punctul de trecere spre Ucraina, de la Rădăuţi-Prut, este în continuare închis pentru reparaţii. Astfel, dacă vreţi să vă cumpăraţi cele necesare pentru masa de Crăciun, trebuie să faceţi un ocol prin Suceava, pe la punctul de trecere Siret.
√ Bulgaria: La magazinele din apropierea graniţei cu România există mai multe modalităţi de plată. Puteţi achita direct cu cardul de debit/credit românesc, în leva (moneda bulgărească) sau în euro. Pentru a fi siguri că beneficiaţi de un curs valutar corect, schimbaţi banii în România. Evitaţi casele de schimb de lângă centrele comerciale!
Grupaj realizat de Alexandra Ariciu, Cristina Scorţariu, Mircea Popovici, Florin Radu, Cristian Dan