Este foarte posibil ca Moscova să piardă zilnic în Ucraina tot atâția soldați cât a pierdut în întreaga operațiune de capturare a Crimeei și infiltrare în Donbas, au declarat mai mulți oficiali americani și europeni pentru New York Times. În 2014, în jur de 400 de militari ruși au murit.
Bilanțul tot mai mare al pierderilor rusești expune o potențială slăbiciune a președintelui Vladimir Putin.
Nimeni nu poate spune cu certitudine câți soldați ruși au murit de joia trecută, de când a început invazia. Dar sunt mulți. În plus, unele unități rusești au depus armele și au refuzat să lupte, a spus marți Pentagonul.
Marile orașe au rezistat deocamdată atacului. Oficialii americani se așteptau ca orașul Harkov din nord-estul țării să cadă într-o zi, de exemplu, dar trupele ucrainene de acolo au ripostat și au recâștigat controlul în ciuda tirurilor furioase de rachete.
În mod dramatic, cadavrele soldaților ruși au fost lăsate în zonele din jurul Harkovului. Videoclipurile și fotografiile de pe rețelele de socializare arată și acum rămășițe carbonizate de tancuri și vehicule blindate, cu echipajele lor moarte sau rănite.
Câți soldați ruși au murit de fapt?
Purtătorul de cuvânt al Ministerului rus al Apărării, generalul-maior Igor Konașenkov, a recunoscut duminică, pentru prima dată, că „există morți și răniți” în rândul trupelor ruse, dar nu a oferit cifre. Ulterior, Ministerul Apărării a oferit și o cifră a soldaților ruși morți în Ucraina: 498. El a insistat că pierderile ucrainene au fost de „multe ori” mai mari. Ucraina a declarat că forțele sale au ucis peste 6.000 de soldați ruși.
Afirmațiile niciuneia dintre părți nu au fost verificate în mod independent, iar oficialii administrației Biden au refuzat să discute public cifrele privind victimele. Dar un oficial american a estimat că pierderile rusești se ridicau, începând de luni, la 2.000 de morți, estimare cu care au fost de acord doi oficiali europeni.
Oficiali de rang înalt ai Pentagonului au declarat luni, în cadrul unor ședințe de informare cu ușile închise, că numărul morților militari ruși și ucraineni pare să fie același, de aproximativ 1.500 de fiecare parte, în primele cinci zile, au spus unii reprezentanți ai Congresului. Dar ei au avertizat că cifrele – bazate pe imagini din satelit, interceptări de comunicații, rețele sociale și relatări ale presei de pe teren – sunt estimări.
Pentru comparație, aproape 2.500 de soldați americani au fost uciși în Afganistan în 20 de ani de război.
Pentru Putin, numărul tot mai mare de morți reprezintă o problemă. Mamele soldaților, în special, spun oficialii americani, își amintesc de cei 15.000 de soldați uciși atunci când Uniunea Sovietică a invadat și ocupat Afganistanul, sau de miile de morți din Cecenia.
„Având în vedere numeroasele rapoarte despre cei peste 4.000 de ruși uciși în acțiune, este clar că se întâmplă ceva dramatic”, a declarat amiralul James G. Stavridis, care a fost comandantul suprem aliat al NATO înainte de a se pensiona.
„Dacă pierderile rusești sunt atât de semnificative, Vladimir Putin va avea de dat câteva explicații dificile pe frontul său intern”, a spus acesta
Surpriza oficialilor americani
Oficiali ai Pentagonului și analiști militari au mai spus că sunt surprinși de faptul că soldații ruși au lăsat în urmă cadavrele camarazilor lor.
„A fost șocant să vedem că își lasă în urmă camarazii căzuți pe câmpul de luptă”, a declarat Evelyn Farkas, cel mai înalt oficial al Pentagonului pentru Rusia și Ucraina în timpul administrației Obama. „În cele din urmă, mamele vor întreba: «Unde este Iuri? Unde este Maksim?»”.
Deja, guvernul ucrainean a început să răspundă la această întrebare.
Duminică, autoritățile au lansat un site menit să ajute familiile rusești să depisteze informații despre soldații care ar fi putut fi uciși sau capturați. Site-ul, creat de Ministerul ucrainean de Interne, spune că oferă videoclipuri cu soldați ruși capturați, unii dintre ei fiind răniți. Imaginile și videoclipurile se schimbă pe parcursul zilei.
Numele site-ului, 200rf.com, este o referire sumbră la Cargo 200, un nume de cod folosit de Uniunea Sovietică pentru a se referi la corpurile soldaților puse în sicrie consolidate cu zinc, pentru a fi transportate departe de câmpul de luptă. Este un eufemism pentru trupele ucise în război.
Luni, ambasadorul Ucrainei la Națiunile Unite, Serghei Kislitsia, a citit în fața Adunării Generale ceea ce a spus că sunt ultimele mesaje text de la un soldat rus către mama sa. Acestea au fost obținute, a spus el, de forțele ucrainene după ce soldatul a fost ucis.
„Ni s-a spus că ne vor întâmpina și ei cad sub vehiculele noastre blindate, se aruncă sub roți și nu ne lasă să trecem”, a scris acesta, potrivit lui Kislitsia. „Ei ne numesc fasciști. Mamă, este atât de greu”.
Marți, un înalt oficial al Pentagonului a declarat că unități întregi rusești au depus armele fără luptă după ce s-au confruntat cu o apărare ucraineană surprinzător de determinată. În unele cazuri, trupele rusești au făcut găuri în rezervoarele de gaz ale vehiculelor lor, probabil pentru a evita lupta, au mai spus oficialii.
Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul din Ucraina
Vezi rezultatele alegerilor prezidențiale – turul 1 și află când este turul al doilea al votului pentru președinție!