Liberalii, care au depus joi sesizarea, susțin că hotărârea de numire încalcă principiul legalității, prevăzut în Constituție. Ei spun că preşedintele Consiliului Legislativ şi preşedinţii de secţii se numesc prin votul majorităţii senatorilor şi deputaţilor, reuniţi în şedinţă comună a celor două Camere ale Parlamentului, pe baza a trei propuneri ale Birourilor permanente pentru fiecare funcţie, cu avizul Comisiilor juridice reunite.
Florin Iordache a primit 185 de voturi însă, conform argumentului de mai sus, ar fi trebuit să primească cel puțin 234 de voturi pentru a fi numit în funcție.
Iordache, fără ”reputație morală”
În plus, Florin Iordache nu ar avea nici o ”bună reputație morală”, invocându-se ”conduita publică din anul 2017” a acestuia, care a generat ”revoltă publică”. Ei amintesc că acesta, în calitate de ministru al Justiției în Guvernul Grindeanu, a promovat celebra Ordonanță 13, privind amnistia și grațierea.
Plenul Parlamentului a decis marți numirea lui Florin Iordache în funcția de președinte al Consiliului Legislativ cu 185 de voturi pentru și 43 de voturi contra.
USR îl contestă pe Iordache, la pachet cu propriul candidat
Tot joi, președintele USR, Dan Barna, a anunțat că și partidul pe care îl conduce a sesizat CCR în legătură cu numirea lui Florin Iordache. Partidul a atacat inclusiv numirea lui George Edward Dircă (USR) în funcția de președinte al Secției de evidență oficială a legislației și documentare Consiliului.
Funcţia de preşedinte al Consiliului Legislativ a rămas vacantă după demisia lui Şerban Iliescu, iar Secţia de evidenţă oficială a legislaţiei şi documentare a rămas fără şef după demisia lui Gheorghe Popescu.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro