- Mai mult, surse din cadrul spitalului spun că managerul Cristian Banu, vameș de meserie, ar fi încercat să ascundă detalii din achizițiile de măști înainte de perchezițiile din 26 martie. Chiar și Corpul de Control arată că „nu au fost puse la dispoziția echipei de control documente din care să rezulte modul în care au fost stabilite cantitățile necesare de echipamente medicale/dispozitive”.
La două luni după ce Libertatea arăta, cu imagini, că Spitalul Witting a cumpărat măști non-medicale pentru medici, Corpul de Control al Ministerului Transporturilor, trimis să verifice aspectele, a descoperit mai multe nereguli la spitalul Căilor Ferate de lângă Gara de Nord.
Printre ele, măști neconforme. Cazul măștilor i-a făcut pe reprezentanții ministerului să sesizeze „organele de urmărire penală cu privire la indiciile constatate”.
La începutul lunii februarie, chiar managerul Cristian Banu a recunoscut fără să vrea că măștile cumpărate sunt non-medicale, trimițând o fotografie către reporterii Libertatea în care pe eticheta produsului considerat conform scria „non-medical”.
Au verificat prin sondaj, au găsit 110 măști neconforme
Ce au descoperit, punctual, reprezentanții Corpului de Control verificând prin sondaj două contracte:
– Unul dintre furnizori a livrat spitalului 110 măști neconforme;
– Furnizorul nu a deținut și nu deținea la momentul controlului aviz de funcționare pentru importul și distribuția de dispozitive medicale;
– Nu au fost puse la dispoziția echipei de control documente din care să rezulte modul în care au fost stabilite cantitățile necesare de echipamente medicale/dispozitive, în baza cărora au fost încheiate contractele cu furnizorii de materiale medicale;
– Produsele nu erau ambalate corespunzător;
– Membrii comisiei de evaluare au declarat câștigător un ofertant fără ca acesta să îndeplinească toate condițiile stabilite prin Fișa de date și Caietul de sarcini.
Cei care au întocmit sinteza raportului de control au punctat că „au fost constatate indicii privind săvârșirea unor posibile infracțiuni”, motiv pentru care au fost sesizate organele de urmărire penală.
Libertatea a scris săptămâna trecută, pe 26 martie, de perchezițiile de la Spitalul Witting, fiind vizate echipamentele medicale de protecție anti-COVID.
Perchezițiile au avut loc la o lună și jumătate după ce ziarul a publicat cazul Witting. Între timp, spun sursele ziarului, șeful spitalului, Cristian Banu, ar fi încercat să ascundă anumite detalii din contractele de furnizare măști.
Nu a organizat niciun concurs în 2 ani
În afară de problema măștilor, Corpul de Control a mai găsit o serie de nereguli la Spitalul Witting. Printre acestea, faptul că managerul Banu nu a organizat niciun concurs pentru ocuparea pozițiilor de șef de secție între 2019 și 2020.
Asta, deși era managerul instituției medicale din 19 februarie 2019.
Echipa de control a constatat că numirea șefilor de secție se face prin decizia managerului, pentru o perioadă de maximum 6 luni, și anume cu delegație, până la ocuparea prin concurs, dar nu mai mult de 6 luni.
Extras din sinteza raportului Corpului de Control de la Spitalul CF Witting:
Astfel, reprezentanții ministerului au descoperit că numirile de 6 luni erau o regulă, nicidecum o excepție.
Ce nereguli s-au mai descoperit la Witting
- În perioada 2018-2020 nu a fost făcută o analiză a indicatorilor de performanță ai spitalului
- Nu a fost fundamentat bugetul de venituri și cheltuieli pentru perioada 2018-2020, pe fiecare secție și compartimente și nu a fost repartizat bugetul pe fiecare structură organizatorică a spitalului
- Ultima versiune aprobată a structurii organizatorice a spitalului nu are avizul Ministerului Sănătății
- În registrul intrări-ieșiri documente, aflat la secretariatul instituției, pentru luna august 2020 erau generate numere de înregistrare în dreptul cărora nu erau completate rubricile corespunzătoare
În document nu se vorbește despre secția ATI, cea care a fost închisă din ianuarie și până miercuri, 31 martie.
Iată aici întregul document:
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro