Rafila a atras atenția că tot mai multe dovezi de la spitale din România susțin că 9 din 10 persoane care sunt la ATI sau care mor sunt nevaccinate.
„Aşa cum nu este documentat faptul, de exemplu, că arbidolul ar avea vreun efect, nu există niciun articol, unul în lume, care să arate să arbidolul ar putea să aibă efect favorabil asupra infecţiei cu noul coronavirus, tot aşa există dovezi zi de zi pe care le am de la mine de la spital, de la celelalte spitale din România, care îmi arată că 9 din 10 persoane care sunt la terapie intensivă sau care decedează sunt nevaccinate. E clar că dacă 9 din 10 sunt grav sau mor înseamnă că vaccinul are un efect. Ăsta e lucru demonstrabil”, a spus ministrul Rafila.
Astfel, medicul Rafila recomandă mai ales persoanelor vulnerabile să se vaccineze.
„Sunt şi foarte multe articole ştiinţifice în acest sens şi în mod evident în această conjunctură eu recomand vaccinarea foarte serios, mai ales persoanelor care sunt din categoriile la risc. Adică ce categorii? Cele care ar putea să facă complicații datorită vârstei, datorită altor boli pe care le au”, a declarat Rafila.
Întrebat dacă vaccinarea va fi obligatorie în România, Alexandru Rafila a răspuns: „din punctul meu de vedere nu va fi obligatorie”.
Nu cred că va fi un punct de vedere superior care să facă obligatorie vaccinarea în România, mai ales că oprirea transmiterii virusului în acest moment, cu aceste vaccinuri, poate că şi vaccinurile se vor dezvolta şi vor opri din nou transmiterea şi lucrul acesta este posibil, este dificilă.
Alexandru Rafila:
Ministrul sănătății a amintit și de situația Italiei, cea mai afectată la începutul pandemiei, când spitalele erau pline, iar oamenii care nu mai aveau loc au murit acasă, precizând că asta nu ar mai trebui „să se întâmple în secolul XXI”.
„Această opţiune legată de vaccinare pentru a preveni sufocarea sistemului de sănătate şi pentru a preveni foarte multe decese, pentru că practic cazul-şcoală a fost în nordul Italiei în 2020, când s-au îmbolnăvit foarte mulţi vârstnici, au umplut spitalele, restul care nu au mai avut loc au murit acasă. Lucrul ăsta nu ar mai trebui să se întâmple în secolul XXI şi din cauza asta vaccinarea o recomand cu tărie”, a spus ministrul Rafila.
Ministrul e de părere că vaccinarea obligatorie „nu este potrivită”, cel puțin nu în România, ci ar trebui lucrat mai mult pe informare.
Apropo de obligativitate, nu cred că este potrivită, cel puţin în ţara noastră şi cred că trebuie să lucrăm mai mult pentru informare şi o să vedeţi deja în săptămâna care vine pachete de informaţii legate de vaccinare, pachete de informaţii care vor răspunde întrebărilor oamenilor.
Alexandru Rafila:
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro