Fotografiile publicate în exclusivitate de Libertatea de la deshumarea lui Ceauşescu par să ofere deja un răspuns în privinţa identităţii celui îngropat acum mai bine de 20 de ani în Cimitirul Ghencea, cu mult înainte de aflarea rezultatelor testelor ADN, prevăzută în 6 luni.
După mai bine de 20 de ani de la înmormântare, hainele lui Ceauşescu au ramas foarte bine conservate
Compararea imaginilor din decembrie 1989, de la execuţia şi de la înmormântarea lui Ceauşescu, cu fotografiile de la deshumarea de acum 12 zile dezvăluie mai multe elemente comune, care ar putea conduce la concluzia că rămăşiţele pământeşti îi aparţin fostului preşedinte al ţării.
La deshumare, bocancii lui Ceauşescu nu păreau a fi roşi de vreme
De exemplu, în fotografiile publicate de Libertatea apare căciula din astrahan pe care Ceauşescu a avut-o la el în timpul procesului de la Târgovişte şi cu care a fost îngropat. Ea poate fi observată în sicriu, în stânga craniului.
Acoperit cu un cearşaf
Apoi, paltonul, fularul din mătase şi pantalonii pe care dictatorul le-a purtat în momentul execuţiei, în 25 decembrie 1989, îi acoperă azi scheletul. Aceste detalii întăresc convingerea că nea Nicu şi nu altcineva a fost îngropat în Cimitirul Ghencea. În fine, în imaginile filmate acum 20 de ani, în ziua înmormântării lui Ceauşescu, se observă cum soldaţii îi acoperă cadavrul cu un cearşaf alb, imediat după ce a fost aşezat în sicriu. La deshumarea din 21 iulie, scheletul din sicriu era înfăşurat tot cu un cearşaf alb, putrezit însă de trecerea vremii.
Înainte de închiderea sicriului, cadavrul lui Ceauşescu a fost acoperit cu un cearşaf
Şi în privinţa identificării Elenei Ceauşescu, lucrurile par să fie clare. Libertatea a dezvăluit în ediţia de sâmbăta trecută că soţia preşedintelui a fost recunoscută după coroana dentară, gravată cu iniţialele numelui ei, E.C.
«Cadavrul e bine conservat»
Profesorul Vladimir Beliş, fostul director al Institutului de Medicină Legală Mina Minovici, a examinat fotografiile de la deshumarea lui Nicolae Ceauşescu. Medicul legist a apreciat: “Cadavrul e bine conservat, după un număr de 20 de ani de la înhumare. Nu se putea păstra mai bine. I-a rămas părul, iar dantura e destul de bună. Dar e foarte puţin probabil ca la vârsta de peste 70 de ani, cât avea el, să aibă aşa o dantură. Cu siguranţă, avea lucrări dentare. Era foarte simplu să se facă compararea din fişa dentară cu ceea ce se vede în cavitatea bucală, prin examinarea craniului. E o metodă simplă care nu lasă absolut nici un dubiu cu privire la identitatea cadavrului”, ne-a spus profesorul Vladimir Beliş.
(Manuela Bologheanu)
♦ Primele fotografii de la deshumarea dictatorului – Acesta este scheletul lui Ceauşescu!
♦ Un gropar care a asistat la scoaterea cadavrului lui Nicolae Ceauşescu: «Avea un picior rupt»
♦ Ceauşeasca avea dinţii gravaţi!
♦ Medicii legişti au împărţit scheletul în funcţie de necesităţi. Probă ADN: femurul lui nea Nicu