„În principiu, asigurarea medicală pentru sezonieri în Germania nu este reglementată de sistemul social din Republica Federală, dacă munca se efectuează în termen de trei luni”, a explicat Horațiu Dancu pentru dw.com.
„Teoretic, se poate pleca de la premisa că persoanele care se încadrează în durata asta de muncă nu sunt asigurate în sistemul social german”, a adăugat el.
Ce salariu primesc muncitorii români din Germania dacă se îmbolnăvesc cu coronavirus sau intră în carantină
Muncitorii români sezonieri care au plecat la cules de sparanghel în Germania își primesc salariul în continuare, chiar dacă se află în carantină sau, mai rău, dacă s-au îmbolnăvit de coronavirus.
Site-ul german Mobilitate Echitabilă, care oferă sfaturi muncitorilor străini din Germania, a enumerat drepturile acestora.
Dacă angajatorul are probleme financiare, muncitorul va primi un sprijin financiar de la Agenția naţională pentru ocuparea forței de muncă pentru salariile angajaților, a relatat Digi 24. Indemnizația reprezintă 60% din salariul net, iar pentru angajații cu cel puțin un copil ajunge la 67% din salariul net.
Alte drepturi ale muncitorilor:
- Angajatorul nu are voie să-și oblige angajații să-și ia zile libere ca să epuizeze orele suplimentare. Trebuie să aibă acordul angajatului
- Dacă decide să închidă firma preventiv, angajatorul este obligat să plătească mai departe salariul muncitorilor pentru această perioadă
- Dacă un muncitor este concediat și vrea să rămână în Germania, trebuie să se înregistreze în termen de 3 zile ca șomer la Agenția pentru Ocuparea Forței de Muncă, pentru a-și asigura dreptul la somaj.