Arheologii de la Universitatea de Vest, cu care municipalitatea din Timișoara a încheiat un contract pentru lucrările din Parcul Central, au dat peste cele mai vechi vestigii din oraș, acestea datând din Epoca Bronzului.
„Am găsit fragmente de vase din Epoca Bronzului, ceva fragmente de oase de om și chirpici din locuințe. Am oprit lucrarea acolo și am făcut toate demersurile către minister pentru a continua cercetarea. Numai într-un anumit sector am găsit, unde a fost pista de skate, în rest se lucrează. Este o așezare din Epoca Bronzului, nu știm deocamdată. Ei au făcut o săpătură foarte îngustă pentru a introduce o țeavă de apă, pe care noi am supravegheat-o. Era de 40 de centimetri. O să ne lățim, am făcut demersurile necesare la Ministerul Culturii pentru autorizații. Așteptăm acordul ministerului, noi preconizăm că de azi în trei săptămâni să avem ceva rezultate”, a explicat, pentru tion.ro, arheologul Dorel Micle, care se ocupă de proiect.
Toate fragmentele găsite în Parcul Central ar putea ajunge să fie expuse într-o expoziție.
Citește și: EXCLUSIV/ „Materia întunecată” va fi creată la doi pași de Capitală! Experimente ”exotice” la Măgurele
„Este cea mai interesantă și cea mai veche descoperire din Timișoara. A fost peste așteptările noastre, este de la sfârșitul Epocii Bronzului, este cultura cea mai interesantă și cea mai frumoasă, nu se aștepta nimeni să găsim un sit așa de frumos în mijlocul Timișoarei. Noi știam de existența unui sit de acolo de când s-a făcut Monumentul Ostașului Necunoscut, când s-a săpat s-au făcut ceva descoperiri, inclusiv un cimitir spun ei că au găsit. Rezultatele acelea nu au fost publicate niciodată. Acum s-a confirmat. O să transformăm în săpătură arheologică preventivă și vom vedea ce iese. În mod sigur piesele vor ajunge să facă subiectul unei expoziții la Muzeul Banatului”, a mai spus Micle.
Șantierul pentru modernizarea Parcului Central a fost deschis la începutul lunii iunie, acesta urmând să fie complet transformat în grădină vieneză în 12 luni de la semnarea ordinului de începere a lucrărilor. Practic, în vara anului viitor ar trebui să fie gata șantierul, dacă lucrările nu sunt prelungite foarte mult din cauza vestigiilor sau din cauza înghețului.
Toate aleile vor fi refăcute cu pavaj nou, va fi instalat un sistem automat de udare a spațiilor verzi, va fi amenajat un foișor pentru evenimente muzicale, dar și un amfiteatru.
Citește și: EXCLUSIV/ A intrat în belea pentru ea! Cine e femeia pentru care ex-ginerele lui Băsescu a ajuns să fie amenințat cu pistolul
Sursa foto: tion.ro
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro