Gheorghe Anghel (49 de ani) a rămas infirm în anul 2011, în urma unui accident stupid: a căzut o grindă peste el. La vremea respectivă avea tractor şi utilaje pentru agricultură, lucra 15 sau 20 de hectare, în arendă, îşi cumpărase loc de casă şi înjghebase o gospodărie. Accidentul i-a dat peste cap toate proiectele, destinul i s-a frânt brusc. Casa a rămas neterminată, iar pentru a putea trece cu bine de necaz şi-a vândut utilajele.
Oricât de harnici ar fi, frigiderul le este tot gol înainte de Sărbători
Acum trăieşte din reparat maşini. În cârje, sau târându-se pe sub autovehicule… “La asta trebuie să schimb captele de bară. Aici, alternatorul…” Îl ajută soţia, uneori băiatul, după ce vine de la şcoală.
A învăţat mecanică auto pe bâjbâite, mai mult pe tractorul pe care l-a avut, apoi pe un Trabant şi o Dacie – adică este un autodidact în materie. S-a perfecţionat însă atât de mult în câţiva ani, încât poate să repare acum şi BMW. Chiar dacă el nu mai are decât o căruţă…
“Mecanica este singura noastră sursă de venit, plus 340 de lei pensia lui şi 84 de lei alocaţia lui Ionuţ, care este în clasa a V-a. Luăm cam 50 de lei sau 100 de lei pe maşină. Iar când este nevoie de prelungitor la reparaţii, oprim curentul în casă, să nu consumăm prea mult”, spune Aura Ioana, soţia lui Gheorghe. Când apare la reparat o urgenţă, cei din casă trebuie să folosească surse alternative de lumină pentru ca mecanicul să-şi poată face treaba afară.
Dacă îi întrebi ce au nevoie, în faţa frigiderului gol, chiar înainte de Crăciun, spun că nu mare lucru, trei, patru pături, încălţăminte şi îmbrăcăminte pentru Ionuţ…
“Dacă aş avea un tractor şi câteva utilaje, aş munci pământul”
Apoi, lui Gheorghe Anghel îi dau lacrimile, “dacă aş avea un tractor, oricât de vechi, şi câteva utilaje, aş munci pământul, ar fi altfel, nu mi-ar mai trebui nici un ajutor, aşa cum sunt. Uite, acum e vreme bună de muncit pământul…” – spune Anghel. Este clar că sângele lui de ţăran din Câmpia Română a rămas integru.
Cu toate acestea, dacă se uită în jur, îşi dau sema că le trebuie mai multe, căsuţa trebuie reparată de urgenţă, ce bună ar fi o albiuţă de spălat rufe, pentru că cea pe care o au s-a crăpat într-un colţ şi trebuie să o ţină înclinată ca să poată spăla în ea. Iar Ionuţ visează (are 12 ani) la un telefon!
Aceşti oameni nu pot înţeleg de ce, de lan la an, viaţa lor este tot mai grea, deşi, venitul, puţin, aşa cum e, le-a rămas constant. Nu şi-au dat seama că viaţa s-a scumpit în România, în general, şi în marginea localităţii Călugăreni – lângă locul celebrei bătălii a lui Mihai Viteazul -, în special.