Activiștii acuză autoritățile că folosesc forța în mod disproporționat și muniție reală pentru a suprima disidența.
Cele 76 de decese au fost înregistrate în 14 provincii, iar printre cei care și-au pierdut viața se numără șase femei și patru copii, precizează reprezentanții IHR, care avertizează că restricțiile privind funcționarea internetului provoacă întârzieri în raportare.
„Riscul de tortură și maltratare a protestatarilor este serios, iar folosirea muniției reale împotriva protestatarilor este o crimă internațională. Lumea trebuie să apere revendicările poporului iranian pentru drepturile sale fundamentale”, a declarat directorul IHR, Mahmood Amiry-Moghaddam.
Tonight in the city of Yazd, two women standing on top of a car throw their hijabs in the air while protesters cheer and clap, on the 11th night of unrest in Iran over the death of #MahsaAmini, 22, in morality police custody and a near total internet shutdown.#مهسا_امینی pic.twitter.com/aqaxLhtX4C
— Shayan Sardarizadeh (@Shayan86) September 26, 2022
De asemenea, IHR a afirmă că videoclipurile și certificatele de deces pe care le-a obținut au confirmat faptul că forțele de securitate au tras direct asupra protestatarilor, lucru negat de autoritățile iraniene.
Presa iraniană de stat a estimat numărul morților la 41, precizând că printre victime se află și membri ai forțelor de securitate.
În același timp, sute de persoane au fost arestate, printre care și 20 de jurnaliști.
Biroul ONU pentru drepturile omului și-a exprimat îngrijorarea cu privire la răspunsul violent al autorităților iraniene, pe care le-a îndemnat să respecte dreptul de a protesta pașnic.
Comitetul pentru Protecția Jurnaliștilor din SUA a cerut eliberarea reporterilor și bloggerilor care au fost reținuți, precum și a apărătorilor drepturilor omului, avocaților și activiștilor din rândul societății civile.
„Forțele de securitate iraniene trebuie să renunțe la măsurile lor represive împotriva jurnaliștilor care spun această poveste și să restabilească accesul la internet, care este vital pentru a menține publicul informat”, a transmis CPJ.
Cum au izbucnit protestele
Demonstrațiile antiguvernamentale s-au răspândit în peste 80 de orașe din Iran de la înmormântarea Mahsei Amini, pe 17 septembrie.
Tânăra kurdă în vârstă de 22 de ani din orașul nord-vestic Saqez vizitase capitala Teheran pe 13 septembrie, când a fost arestată de poliția moralității, care a acuzat-o că a încălcat legea care cere femeilor să-și acopere părul cu un hijab. Ea s-a prăbușit după ce a fost dusă la un centru de detenție pentru a fi „educată” și a murit la spital după trei zile de comă.
Polițiștii spun că tânăra a decedat după ce a suferit o insuficiență cardiacă bruscă, însă familia ei spune că Mahsa era sănătoasă și acuză că a fost bătută de ofițeri.
În timpul protestelor care s-au răspândit rapid în țară au fost văzute femei care și-au ars vălurile islamice ori și-au tuns părul în public și au scandat mesaje precum „Femei, viață, libertate” și „Moarte dictatorului”, o referire la liderul suprem iranian, ayatollahul Ali Khamenei.
Foto: Hepta
ivryernest • 27.09.2022, 20:54
Asta este religia "de pace și de iubire", așa cum o numesc cei care cred în ea...