Se spune că pericolul va dura aproape doi ani și că regulile de distanțare socială s-ar puteea prelungi până în 2022. Există unii care n-au mai avut răbdare să aștepte descoperirile specialiștilor în domeniu și s-au gândit la alte soluții, care n-au niciun suport științific, a notat The Guardian.
În India, politicienii din partidul naționalist hindus BJP le-aau spus oamenilor că au tratamentul aproape: urina de vacă! Președintele din Tanzania i-a îndemnat pe oameni să se roage, fiindcă astfel vor învinge virusului.
În Brazilia, un alt politician le-a transmis infectaților că o zi de „post negru” va face minuni. Donald Trump, președintele SUA, a prezentat drept cură miraculoasă un medicament anti-malarie, deși nu există nicio dovadă științifică că ar avea vreun efect.
Din Iran a venit vestea că s-ar fi descoperit un dispozitiv care detectează virusul de la 100 de metri. Evident, niciuna dintre aceste soluții n-are efect. Dar oamenii, disperați să scape de boală, de izolare, să se întoarcă la muncă, par dispuși să încerce sau să creadă aceste fantasmagorii.
Arestat pentru „concurs de consum de urină de vacă”
Indianul Narayan Chatterjee, din Calcutta, a fost arestat pentru că a organizat un „concurs de consum de urină de vacă”, la care s-au strâns foarte mulți oameni, deși autoritățile ceruseră izolarea la domiciliu.
John Magufuli, președintele Tanzaniei, a decis să oprească traficul aerian, să închidă școlile și universitățile și să impună izolarea la domiciliu. Dar tot el i-a îndemnat pe oameni să meargă în grup la biserici și la moschei, convins fiind că rugăciunea va ajuta la eliminarea virusului.
„Virusul nu poate rezista în trupul lui Hristos! Va arde!”, a spus acesta.
Adunările religioase s-au dovedit o sursă de împrăștiere rapidă a virusului. În rândul ultra-ortodocșilor din Israel s-a constatat că virusul s-a infiltrat de opt ori mai mult decât în alte zone ale țării, unde s-au respectat normele de distanțare.
Chaim Kanievsky (92 de ani), seniorul ultra-ortodocșilor din Israel, a refuzat inițial să închidă bisericile: „Tora protejează și salvează!”. La sfârșitul lunii martie, el le-a cerut credincișilor să se roage singuri.
Marcos Feliciano, un preditacor penticostal din Brazilia, a promovat ziua de 5 aprilie zi de „post negru”, o zi „abstinenței anti-covidiene”, susținând că postul va vindeca Brazilia. Miracolul invocat nu s-a petrecut.
Jair Bolsonaro, președintele Braziliei, a avut, conform multor voci, o atitudine nechibzuită și anti-știință în problema coronavirusului.
La fel și Donald Trump, care le-a vorbit americanilor despre soluția medicamentului hidroxiclorochina, folosit în lupta contra dependenței de droguri, deși nu s-a dovedit științific că ar ajuta.
În India se taie pomii care amenință sănătatea
Autoritățile din statul indian Kashmir au spus că vreo 10-15 milioane de plopi din zonă reprezintă un pericol „sănătatea publică” și au comandat tăierea lor ca proces în lupta pentru stoparea coronavirusului.
În fiecare primăvară, când înfloresc, acești plopi provoacă multe alergii. Oamenii strănută și astfel împrăștie coronavirusul de tip nou din cauza acestor pomi.
Medicii au spus că nu e o cauzalitate directă între plopi și răspândirea coronavirusului, iar activiști pentru conservarea mediului au spus că tăierile masive programate vor afecta mediul și economia locală.
Promisiunea președintelui din Madagascar
Nicolas Maduro, președintele Venezuelei, și Andry Rajoelina, președintele din Madagascar, au vorbit despre efectele miraculoase ale unor ceaiuri de plante.
Rajoelina a spus că descoperirea făcută în Madagascar „ar schimba istoria lumii”, dar n-a dat niciun detaliu. Simplă propagandă au spus toți.
Organizația Mondială a Sănătății l-a avertizat că face publicitate gratuită la produse naturiste care n-au efect.