Compania e condusă de fosta soție a lui Sergey Brin, cofondator Google, și a pornit un studiu prin care speră să ajute comunitatea medicală în lupta contra COVID-19.
Ținta e o cartografiere a genelor care ar putea dezvălui posibilitatea unor noi terapii anticoronavirus și să ofere medicilor soluții suplimentare de personalizare a tratamentului aplicat celor infectați, ghidându-se după simptome.
”23&Me”, numită astfel după cele 23 de perechi de cromozomi care se află într-o celulă umană, oferă populației teste pentru colectarea de salivă.
Prin acestea, firma obține ADN-ul solicitantului, care e descompus în laboratoare și, în funcție de mutațiile detectate, oferă rezultate legate de genealogie și de risc genetic pentru un pachet de afecțiuni, precum Alzheimer, Parkinson, trombofilie ereditară, deficiența factorului XI, boala Gaucher, cancer ovarian sau de sân (femei) ori cancer la prostată (bărbați).
În 2008, revista Time a numit produsul “23&Me” drept “Invenția Anului”, iar în prezent costul pentru un test genealogic și un screening de risc al bolilor se ridică la 199 de dolari.
Gene riscante sau gene protectoare
Potrivit revistei Wired, în plină explozie a pandemiei globale, cu SUA în vârful ierarhiei dramatice a țărilor afectate de gripa letală, “23&Me” a pornit un studiu prin care va încerca să descopere dacă există corelații între anumite mutații genetice și diferitele manifestări ale coronavirusului: de la febră, tuse și diaree până la pierderea mirosului și a gustului ori leziuni pulmonare severe, care împing oamenii spre sălile de terapie intensivă și cimitire. Sau dacă pot fi detectate legături genetice pentru predispoziția vârstnicilor și bărbaților la infecția cu COVID-19.
“Cercetările anterioare arată că unele variante de gene pot expune anumite persoane la risc mai mare pentru anumite boli infecțioase. Altele oferă protecție, cum ar fi mutația CCR5, care face ca persoanele care o transportă să fie rezistente la HIV”, scrie revista Wired.
Publicația americană notează că “e prea devreme pentru a spune cât de important e rolul ADN în sensibilitățile la COVID-19. Dar aceste descoperiri ar putea fi utilizate într-o zi pentru a identifica persoanele cu risc mai mare pentru simptomele cele mai grave și pentru a accelera căutarea de noi potențiale tratamente”.
“Trasarea unei hărți a genomului responsabil de răspunsul imunitar”
“23&Me” pleacă la acest drum cu o impresionantă bază genetică: peste 10 milioane de clienți, majoritatea din SUA. Iar un sondaj al companiei își propune pentru început să colecteze date despre zona în care locuiesc oamenii, tipul de distanțare socială practicat ori dacă persoanele în cauză au fost sau nu testate, diagnosticate sau expuse la COVID-19.
Oamenii testați pozitiv vor primi sondaje de urmărire despre gravitatea simptomelor și dacă au fost sau nu spitalizați.
Adam Auton, cercetător ”23&Me”, pentru Wired:
“O țintă importantă va fi gena care codifică receptorul ACE-2, ușa moleculară prin care SARS-CoV-2 se infiltrează în corp. Micile variații ale acestei gene pot duce la versiuni ale receptorului mai ușor sau mai greu de deblocat”, mai scrie Wired.
Iar Michael Snyder, șeful de la Universitatea de Genetică Stanford, neimplicat în proiectul “23&Me”, estimează că “e greu de prezis ce fel de gene vor fi dezvăluite în cursul acestor expediții ADN, dar multe dintre ele vor face posibilă trasarea unei hărți ale genomului responsabil de răspunsul imunitar al organismului. Aș fi însă surprins dacă se va descoperi ceva la fel de puternic precum BRCA”.
Oamenii de știință au arătat că mutațiile din genele BRCA aduc o probabilitate de patru ori mai mare ca persoana care o deține să dezvolte diferite forme de cancer de sân și ovarian.
“Cu o boală nouă, devastatoare, există o nevoie urgentă de a înțelege biologia. Cartografierea genelor care conferă diferite răspunsuri imune poate dezvălui terapii noi sau poate ajuta medicii să ofere îngrijire individualizată fiecărui pacient”, Stephen Chapman, medic și cercetător la Centrul pentru Genetică Umană Oford, pentru Wired.
Informații centralizate din zeci de studii derulate pe glob
La nivel planetar, sunt demarate zeci de proiecte similare cu cel gestionat de “23&Me”, care are însă atuul unei imense baze de date genetice, creată în timp. De altfel, comunitatea cercetătorilor din domeniu s-a raliat într-un spectaculos plan de colaborare la scară mondială pentru a ajuta în lupta contra SARS-CoV-2.
Bunăoară, la inițiativa Institutului de Medicină Moleculară din Helsinki, a fost conceput inclusiv un site profesional, unde specialiști și instituții din întreaga lume comunică și centralizează propriile informații și rezultate din studiile privind potențialele legături dintre structura ADN și manifestările COVID-19.