Business Insider scrie că medicii care tratează cazurile severe de COVID au început să observe tot mai des apariția trombilor (cheaguri de sânge) la pacienții de la ATI.
Dr. Greg Martin, expert în boli pulmonare la Emory University, susține că trombii se formează în special în plămâni, la pacienții ventilați mecanic.
Nedizolvate, cheagurile pot bloca circulația sângelui, ducând la probleme pulmonare, complicații renale, infarcte și accidente vasculare cerebrale.
Două terapii sunt folosite pentru înlăturarea acestor cheaguri, administrarea de anticoagulante de tipul heparinei și injectarea unei substanțe care distruge trombii, însă în lipsa unor studii țintite, care să țină cont de starea generală a organismului afectat de SARS-COV-2, medicii nu știu care dintre cele două protocoale ar fi optim pentru bolnavi.
Luăm decizii în orb, în acest moment, ne cam bazăm pe intuiție.
Dr. Alex Spyropoulos, specialist în hematologie la Northwell Health, New York:
Dr. Spyropoulos spune că același risc al formării de trombi a fost observat și în timpul epidemiilor de gripă porcină și de SARS (în 2003).
În Olanda, un studiu pe bolnavii de COVID-19 a scos la iveală faptul că o treime dintre pacienții care ajung de la Terapie Intensivă dezvoltă trombi – în special în plămâni, dar au fost descoperiți și la nivelul picioarelor sau la inimă.
E o rată mult mai ridicată decât vedem în mod normal la pacienții critici. De regulă, cam 5-10% dintre bolnavii de la ATI fac cheaguri de sânge. În cazul bolnavilor de COVID-19, procentul e mult mai mare.
Dr. Alex Spyropoulos, specialist în hematologie la Northwell Health, New York:
Dr. Spyropoulos crede că și persoanele care fac forme mai ușoare de COVID-19 ar trebui supuse unor investigații, pentru a se vedea dacă prezintă trombi.
La fel, pacienții vindecați de forme severe, care nu au dat semne că ar avea trombi în perioada petrecută la Terapie Intensivă, dar ar putea prezenta astfel de complicații venoase, care le pot pune viața în pericol, după externare.
Din datele strânse la Northwell Health de la legiștii care au făcut autopsiile pacienților cu COVID reiese că în 40% din decese trombii au jucat un rol major. Legiștii au găsit cheaguri la nivelul inimii sau al plămânilor.
Foto: Hepta