Xu și Ding sunt figuri proeminente în „Mișcarea Noilor Cetățeni”, care militează pentru o mai mare transparență în averea funcționarilor și pentru ca cetățenii chinezi să își poată exercita drepturile civile așa cum sunt scrise în constituție.
Xu Zhiyong, în vârstă de 50 de ani, și Ding Jiaxi, de 55 de ani, au fost trimiși în judecată într-un proces cu ușile închise în iunie anul trecut, sub acuzația de subminare a statului, la o instanță din districtul Linshu din provincia de nord-est Shandong, au spus rudele la acea vreme.
Xu a primit o pedeapsă de 14 ani de închisoare, iar Ding a fost condamnat la 12 ani, într-o decizie pronunțată luni.
Cei doi au fost reținuți în urmă cu mai bine de trei ani, Ding fiind ridicat de poliție în decembrie 2019, la scurt timp după ce a participat la o adunare în sudul Chinei cu alți aproximativ 20 de avocați și activiști.
Apoi, el a primit mandate de arestare preventivă repetate în timp ce era torturat în mod obișnuit pentru a obține o mărturisire, a declarat avocatul său Peng Jian în instanță.
Xu, un prieten apropiat al lui Ding, care a semnat în trecut o scrisoare deschisă înfiorătoare prin care i-a cerut lui Xi să demisioneze, a fost reținut în februarie 2020.
Autoritățile le-au interzis avocaților lor contactul cu presa străină, într-o practică care a devenit din ce în ce mai comună în ultimii ani, astfel încât să înăbușe publicitatea în jurul cazurilor legate de drepturi omului.
„Condamnările și sentințele crunte aplicate lui Xu Zhiyong și Ding Jiaxi arată ostilitatea neîntreruptă a președintelui Xi față de activismul pașnic”, a declarat Yaqiu Wang, cercetător în China pentru Human Rights Watch din New York.
Audierile lor secrete au fost „pline de probleme procedurale și acuzații de tortură”, a adăugat grupul pentru drepturile omului.
China a restrâns drastic disidența de când Xi a venit la putere în 2012. Sute de avocați pentru drepturile omului au fost reținuți și zeci au fost trimiși după gratii într-o serie de arestări cunoscute în mod obișnuit sub denumirea de cazurile „709”, cu referire la o represiune din 9 iulie 2015.
China respinge criticile la adresa istoricului său în domeniul drepturilor omului, spunând că este o țară care respectă statul de drept și că avocații și activiștii pentru drepturile omului închiși sunt infractori care au încălcat legea.