Dar mulți sunt sceptici în privința informațiilor aflate în cele aproximativ 3.000 de dosare clasificate și se întreabă dacă odată făcute publice aceste documente vom afla cu adevărat cine l-a omorât pe Kennedy și se va pune capăt teoriilor conspiraționiste, scrie BBC News.
Ce s-a întâmplat pe 22 noiembrie 1963
John F Kennedy, cel de-al 35-lea Președinte al Statelor Unite, a fost împușcat pe 22 noiembrie 1963 în timp ce participa alături de soția sa Jackie Kennedy, la o paradă organizată în Dallas, Texas. Cuplul prezidențial se afla într-o limuzină decapotabilă alături de guvernatorul statului Texas, John Connally, care stătea în fața președintelui.
În decurs de o oră după ce Kennedy a fost ucis, un polițist texan, JD Tippit a fost de asemenea omorât, iar poai Lee Harvey Oswald a fost arestat pentru asasinarea președintelui. 12 ore mai târziu a Oswald a fost acuzat de uciderea președintelui Kennedy și a lui JD Tippit.
La 24 noiembrie, Oswald a fost împușcat în subsolul departamentului de poliție din Dallas de către Jack Ruby, proprietar al unui club de noapte local. Momentul împușcăturii a fost transmis în direct la televizor.
Ruby a fost condamnat pentru uciderea lui Oswald și condamnat la moarte. El a făcut apel, dar a murit de cancer în 1967, înainte de rejudecarea cauzei.
Cine l-a omorât pe Kennedy, varianta oficială
La o săptămână după ce Kennedy a fost ucis, președintele Lyndon B Johnson a înființat Comisia Warren pentru a investiga cazul. Raportul acesteia, publicat în 1964, arată că:
- Focurile de armă au fost trase de la etajul al șaselea, în colțul dinspre sud-vest al depozitului de cărți pentru școlile din texas.
- Împușcăturile au fost trase de Lee Harvey Oswald
- Nu există nici o dovadă că Lee Harvey Oswald sau Jack Ruby făceau parte dintr-o conspirație internă sau externă
Au mai fost și alte investigații:
- În 1968, un grup de patru medici „a susținut concluziile medicale ale Comisiei Warren”
- În 1975, Comisia Rockefeller a constatat că nu există „nicio dovadă credibilă a implicării CIA”
- În 1979, Comitetul Selectat pentru Asasinate a susținut în mare parte rezultatele Comisiei Warren – dar a spus că există o mare probabilitate să fi fost două persoane care au tras asupra lui Kennedy.
În 1992, o lege adoptată de Congres a făcut ca toate documentele legate de asasinatul lui JFK, în jur de cinci milioane de pagini, au fost transferate la Arhivele Naționale.
Aproximativ 88% din dosare sunt deschise în totalitate; 11% sunt deschise, dar cu „porțiuni sensibile” eliminate; și 1% sunt clasificate în întregime.
Conform legii din 1992, toate înregistrările trebuie publicate în întregime în termen de 25 de ani, cu excepția cazului în care președintele declară altfel. Termenul limită este joi, iar președintele Donald Trump a anunțat, sâmbătă, că intenționează să aprobe declasificarea dosarului privind moartea lui John F. Kennedy, al 35-lea președinte al Statelor Unite.
Teoriile privind cine l-a omorât pe Kennedy
Cea mai frecventă teorie privind asasinarea președintelui Kennedy se referă la existența celui de-al doilea lunetist, care ar fi stat pe cealaltă partea a drumului.
Mulți dintre cei care participau la parada din Texas susțin această variantă, mai ales datorită traiectoriei pe care o are capul președintelui în urma impactului.
Jefferson Morley, un fost reporter al postului Washington Post, care a scris mai multe cărți despre asasinarea lui Kennedy, tinde să punăî la îndoială varianta potrivit căreia Oswald a fost cel care l-a împușcat pe președinte. „Uitându-te la filmarea surprisă de Zapruder, capul lui Kennedy merge înapoi. Știu că există o teorie potrivit căreia dacă te-ai lovit de un glonte din spate, capul merge spre sursa glonțului, dar, bunusimț spue că acest lucru este puțin probabil. Asta apare ca o lovitură din față”, spune Morley.
Jurnalistul are alte și motive să se îndoiască de povestea oficială: un test cu parafină făcut pe fața lui Oswald, după ce a fost arestat, a sugerat că nu a tras o pușcă, dar fiabilitatea testului a fost pusă l îndoială.
Mai mult, John Connally, guvernatorul din Texas, care călătorea în mașina președintelui și a fost rănit în acea zi, dar a supraviețuit, a declarat că el nu a fost lovit de același glonț ca și Kennedy. Spusele sale vin în contradicție cu rezultatele Comisiei Warren.
Dar există și teorii care îl consideră pe Oswald asasinul lui Kennedy, dar susțin că acesta făcea parte dintr-o conspirație mai mare. Thomas Whalen, autor și profesor asociat la Universitatea din Boston spune că ”Întrebarea cea mare este dacă a fost implicat într-o conspirație mai largă, în timp ce Comisia Warren a spus că Oswald a acționat singur”
Oswald, un auto-proclamat marxist, a călătorit în Uniunea Sovietică în 1959, a aplicat fără succes pentru cetățenie sovietică și a trăit acolo până în 1962. De asemenea, a vizitat ambasadele cubaneze și rusești din Ciudad de Mexico în septembrie 1963, cu două luni înainte de împușcarea lui Kennedy.
Va exista vreo revelație cu bombă despre cine l-a omorât pe Kennedy?
Specialiștii susțin că șansele ca ultimele documente clasificate să ofere vreo informație spectaculoasă sunt slabe. Potrivit judecătorului care a condus consiliul independent care a revizuit și a eliberat mii de documente despre asasinat în anii 1990, John Tunheim, dosarele care nu au fost declasificate până acum au fost cele Consiliul de Revizuire a Dosarelor de Asasinare nu le-a considerat „relevante”.
Dar a spus că este posibil ca dosarele să conțină informații pe care consiliul nu le-a considerat importante acum două decenii.
Unii presupun că documentele care vor fi declasificate sunt legate de misterioasa călătorie de șase zile pe care Oswald a efectuat-o în Ciudad de Mexico cu câteva săptămâni înainte de asasinat.
Presupusul asasin al lui JFK a vizitat ambasadele sovietice și cubaneze – de la care susținea că dorea să obțină viză, dar mare parte din ceea ce a făcut în Mexic este deocamdată necunoscut.
Philip Shenon, autorul unei cărți celebre despre asaisnatul lui Kennedy a declarat că ar putea exista „o mulțime de informații noi” despre cât de mult a știut guvernul american despre Oswald înainte de asasinat. „Știm din fișierele declasificate anterior că, în timp ce se află (în Ciudad de Mexico, s-a întâlnit cu spioni cubanezi și cu spioni ruși și cu alți oameni care, în plin Război Rece, aveau motive să vrea să-l vadă pe Kennedy mort.
„Oswald a fost urmărit îndeaproape de CIA. Întrebarea este: Ce a știut CIA în timp real – cu câteva săptămâni înainte de asasinat?”, își pune întrebarea Shenon, potrivit Sky News.
Citește și: S-au schimbat condițiile minime în celulă, din ordinul ministrului Toader. Deținuții vor avea interfon și duș cu regulator de temperatură