Liderul PSD a anunțat că în partid se caută o soluție pentru abrogarea prevederilor Legii 90/2001 prin care se interzice unui condamnat să facă parte din Guvern. Despre această lege, Dragnea spune că este o „abolire” și o ”decădere pe viaţă”, imposibilă în orice democraţie constituţională.
Surse din PSD au declarant pentru Libertatea că nominalizarea lui Liviu Dragnea ca propunere de premier, la consultările de miercurea viitoare, depinde doar de soarta acestei legi. Astfel, Avocatul Poporului, Victor Ciorbea este așteptat să sesizeze Curtea Constituțională, și se speră că o soluționare la CCR să aibă loc urgent, până la chemarea partidelor la discuții.
Președintele a convocat noul Parlament pe 20 decembrie; Consultările pentru noul Guvern, miercuri și joi
Șeful statului reîncepe consultările cu partidele politice, pentru formarea Guvernului, miercuri și joi. Klaus Iohannis a anunțat că va convoca noul Parlament marți, 20 decembrie, iar consultările pentru formarea Guvernului vor avea loc în următoarele două zile, miercuri și joi.
Șeful statului precizează că votul de la alegerile parlamentare a arătat că niciun partid nu are majoritate absolută și adaugă că va chema partidele să discute în configurația data de votul de la alegeri, și nu de o altă posibilă configurație, dată de migrația unor parlamentari la PSD.
Profilul premierului PSD: carnet de membru, variantă de nerefuzat pentru președintele Iohannis
O dată cu convocarea noului Parlament și votul pentru președinții celor două Camere, majoritatea parlamentară va fi clară iar PSD și ALDE vor merge la consultările pentru formarea Guvernului, de la Palatul Cotroceni, cu o variantă de premier.
Din declarațiile președintelui PSD, Liviu Dragnea, se conturează profilul viitorului șef al Executivului: membru PSD, cu carnet de partid ”o propunere care poate fi acceptată şi care, din punct de vedere matematic şi politic, să nu fie refuzată” și o propunere care va fi acceptată și de aliații de la ALDE, înainte de a fi validată în partid.
S-au vehiculat deja mai multe nume, de la președintele Consiliului Național al PSD, Mihai Fifor, la primarul Capitalei, Gabriela Firea, sau deputatul Sorin Grindeanu.
Dragnea, despre legea care îi interzice să fie premier: Atât timp cât e în vigoare, mie îmi va fi foarte greu
Social-democraţii nu renunță la varianta ca liderul partidului să conducă și Executivul. O mărturisește chiar Liviu Dragnea, care spune că se caută o posibilitate legală care să îi permită să fie premier, pentru că are o condamnare cu suspendare în dosarul Referendumului din 2012, iar legea 90 prevede că o persoană nu poate fi prim-ministru dacă are o condamnare.
”Legea 90 are o prevedere din punctul meu de vedere profund neconstituţională pentru că de fapt se vorbeşte despre abolirea unui drept fundamental, dreptul de a fi ales. Atât timp cât acea lege e în vigoare, mie îmi va fi foarte greu. Sau cel puţin până acum nu am găsit o cale prin care să cred că se poate depăşi. Mai căutăm. Până când o să mergem la consultări, o să văd dacă există vreo posibilitate legală sau nu. Cât e în vigoare, mie îmi va fi foarte greu. Nu am găsit o cale să cred că se poate depăşi. O să văd dacă există o posibilitate legală sau nu”, a spus Liviu Dragnea, vineri, după ce și-a ridicat mandatul de parlamentar din Teleorman.
Cum poate controla Dragnea Guvernul, prin echipa de specialiști a partidului?
Viitorul Executiv PSD-ALDE va răspunde nu numai în fața Parlamentului ci și în fața partidului majoritar. Toate deciziile viitorului Guvern vor fi monitorizate permanent de o „echipă de specialişti” din interiorul partidului.
”În ceea ce priveşte monitorizarea activităţii guvernamentale – programul de guvernare a fost votat politic şi prezentat de PSD. Guvernul va fi monitorizat permanent de un grup specialişti, l-am stabilit deja la nivelul partidului, care va urmări realizarea angajamentelor la termenele şi condiţiile prevăzute în programul de guvernare”, a spus Dragnea.
”Echipa de monitorizare” va face lunar rapoarte de eficienţă privind actul de guvernare, și va veni cu propuneri de îmbunătăţire a activităţii Executivului. Cu alte cuvinte, Liviu Dragnea spune că orice decizie a Guvernului PSD se va stabili mai întâi la partid și va primi acordul pentru punere în aplicare, în Guvern, din partea ”specialiștilor din partid”. Astfel, liderul PSD își poate păstra influența asupra Executivului, chiar dacă nu va ajunge să fie desemnat premier.