Clubul obișnuia să se întrunească o dată pe lună și a făcut asta în ultimii 20 de ani. Acum, însă, din cauza restricțiilor de circulație din SUA, membrii clubului se întâlnesc pe Zoom, o aplicație pentru videoconferințe online.
„Am fost atât de încântată de faptul că pot folosi tehnologia asta nouă”, a spus Connie Beskind, în vârstă de 93 de ani, pentru The Lilly, o publicație deținută de The Washington Post, cel mai mare ziar american.
„Mai moțăie în scaun, dar știe să intre pe Zoom”
Femeile se întrunesc o dată pe lună, în timpul anului școlar, și citesc cărți despre istoria evreilor. Luna viitoare vor citi „The Tatooist of Auschwitz” / „Tatuatorul de la Auschwitz” de Heather Morris.
„Nu a avut nimeni nicio problemă cu schimbarea”, mărturisește Harriet Selverstone, de 78 de ani, care a preluat conducerea clubului de lectură în 2001, după ce a ieșit la pensie. A fost bibliotecară la liceu.
Connie Beskind, care a fost designer de interior, recunoaște că, în afară de schimbarea locului de întâlnire, întâlnirile nu sunt atât de diferite.
„Una dintre prietenele mele dragi este mai în vârstă decât mine și mai moțăie în scaun. Are 97 de ani, e îndreptățită să mai moțăie, dar pe de altă parte, se descurcă să intre pe Zoom”, povestește femeia.
Paștele, ținut prin videoconferință
În weekend, familia lui Connie Beskind va ține o petrecere – pe Zoom. Fiicele ei și nepoatele, precum și strănepoții vor fi toți prezenți online. Iar săptămâna aceasta, Sederul Paștilor – sau Paștele evreiesc – va avea lor tot pe Zoom.
„Mătușa mea mi-a spus că se duce să o ajute pe bunica să descarce aplicația și să se conecteze”, a spus nepoata lui Connie Beskind, care locuiește în Los Angeles. „I-am zis nu, e în regulă. Deja folosește Zoom cu clubul ei de lectură, doar trimite-i invitația și intră singură”.