UPDATE ora 12.10 Ședința coaliției de guvernare a început, luni, la discuții participând și premierul Mihai Tudose, care a venit însoțit de ministrul de Finanțe, Ionuț Mișa. Din partea ALDE sunt prezenți mai mulți lideri ai partidului, în frunte cu Andrei Gerea, Varujan Vosganian și Daniel Chițoiu, însă Călin Popescu Tăriceanu, liderul formațiunii este absent.
La ședința care va avea loc la biroul lui Liviu Dragnea de la Camera Deputaților vor participa și premierul Mihai Tudose și miniștrii din Cabinetul său.
Întrebat cum își explică afirmația premierului potrivit căreia se va renunța la impozit, Liviu Dragnea a precizat. săptămâna trecută, că dacă Tudose are simulări și analize pe acest subiect, le va prezenta în ședința de coaliție.
”Eu nu ştiu ce a declarat premierul şi din moment ce nu ştiu nu vreau să comentez, pentru că pot fi nuanţe, dar vom discuta luni, în coaliţie. Să facem totuşi tot timpul o precizare importantă, la ora asta avem impozit pe cifra de afaceri de 1% la afacerile care sunt sub 500.000 de euro şi vreau să le transmit acelor oameni de afaceri că nu se renunţă la ea, pentru că au primit-o foarte bine şi sunt foarte mulţumiţi, pentru că 1% pe cifra de afaceri înseamnă cam 6% impozit pe profit, ceea ce cred că le convine. Nu se renunţă la impozitul pe cifra de afaceri la afacerile sub 500.000 de euro. Este un bun câştigat de către mediul de afaceri care trebuie păstrat”, a spus președintele PSD.
Impozitul pe cifra de afaceri contravine prevederilor europene; Mediul de afaceri: România ar fi singura țară din UE cu o astfel de taxă
Aplicarea acestui impozit ar contraveni și prevederilor comunitare. Mai precis Directivei 112 a Uniunii Europene, în care se interzice explicit impunerea unei taxe pe cifra de afaceri.
„Fără să contravină altor dispoziții ale legislației comunitare, prezenta directivă nu impiedică niciun stat membru să păstreze sau să introducă taxe pe contractele de asigurări, taxe asupra jocurilor de noroc și pe pariurile sportive, accize, taxe de timbru sau, mai general, orice taxe, drepturi sau impozite care nu se pot caracteriza ca taxe pe cifra de afaceri, cu condiția ca prin colectarea acestor impozite, drepturi și taxe să nu se dea naștere, în comerțul intre statele membre, unele formalitati legate de trecerea frontierelor„, se precizează în directiva UE, care este publicată pe site-ul Ministerului Finanțelor Publice.
Și președintele Klaus Iohannis a reacționat, săptămâna trecută, la acest subiect. ”Nu trebuie făcut un pas special şi nu trebuie reinventată roata. Ceea ce am vrut să transmit şi cred că a fost destul de clar este că avem nevoie de stabilitate şi avem nevoie de predictibilitate. Aceste schimbări frecvente de abordare strategică, de exemplu în domeniul fiscal, nu fac bine nimănui. Ele nu pot fi puse în practică într-un timp foarte scurt. Mediul de afaceri, dar şi omul simplu vor să ştie ce doreşte statul şi cum va face statul aceste lucruri. Asta înseamnă stabilitate şi predictibilitate“, a declarat sâmbătă preşedintele, despre măsurile fiscale pe care le vizează coaliția de guvernare.
Măsura a fost criticată și de reprezentanții mediului de afaceri.
Reprezentanţii Camerei Americane de Comerț din România AMCHAM susțin că schimbările de politică fiscală anunţate în noul Program de Guvernare afectează grav stabilitatea şi încrederea în economia românescă.
AMCHAM consideră inoportună înlocuirea impozitului pe profit cu impozitul pe cifra de afaceri, România fiind singura ţară membră a Uniunii Europeane care ar aplica acest tip de impozitare.
Un alt subiect va viza rectificarea bugetară. „Săptămâna viitoare vom avea o primă discuție despre rectificare, va fi pozitivă, ce pot să vă spun de acum”, a afirmat Mihai Tudose, săptămâna trecută. El a menționat că vor primi mai mulți bani cei din administraţia locală şi terminând cu ministerele care vin cu justificarea necesităţii sumelor.
Premierul Mihai Tudose a făcut la Bruxelles anunțul privind renunțarea la impozitul pe cifra de afaceri.
”Nu vom introduce acel impozit pe cifra de afaceri”, a declarat șeful Executivului, marți, după discuțiile cu oficialii europeni, el precizând că a dat asigurări că România rămâne predictibilă în privința sistemului financiar.
Citește și: EXCLUSIV/ 10.000 de euro ca să ucizi un singur exemplar. România este un paradis al acestui tip de vânătoare