Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis o informare valabilă de marţi, de la ora 14.00, până joi, la ora 20.00.
În acest interval, vor fi perioade cu instabilitate atmosferică, la început în regiunile vestice şi centrale, apoi şi în rest. Aceasta se va manifesta prin averse, trecător descărcări electrice şi izolat grindină şi vijelii, iar în intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantităţile de apă vor fi, local, de 15 – 20 l/mp şi izolat de 30 – 40 l/mp.
Vântul va avea, local şi temporar, intensificări, marţi în toate zonele, iar miercuri cu precădere în sud-est, cu viteze în general între 45 şi 55 km/h, iar pe crestele montane de peste 70 km/h. Vremea se va răci semnificativ, iar de miercuri după-amiază, la altitudini de peste 1.500 de metri precipitaţiile se vor transforma în lapoviţă şi ninsoare.
Totodată, meteorologii au emis o atenţionare cod galben de instabilitate atmosferică temporar accentuată, valabilă de marţi, de la ora 15.00, până miercuri, la aceeaşi oră, în Banat, sudul Crişanei, Transilvania şi în zonele montane.
„În intervalul menţionat, în Banat, sudul Crişanei, Transilvania şi în zonele montane, local vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată. Aceasta se va manifesta prin ploi şi cu caracter torenţial, descărcări electrice, intensificări ale vântului cu rafale de 55 – 70 km/h, izolat vijelii şi grindină. În intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantităţile de apă vor fi de 20 – 25 l/mp şi izolat de peste 40 l/mp”, au arătat aceştia.
Codul galben vizează judeţele Cluj, Bistriţa-Năsăud, Harghita, Covasna, Braşov, Mureş, Sibiu, Alba, Hunedoara, Arad, Timiş, Caraş-Severin şi unele zone ale judeţelor Mehedinţi, Gorj, Vâlcea, Argeş, Dâmboviţa, Prahova, Buzău, Vrancea, Bacău, Neamţ, Suceava, Bihor.
Maxime de 30 de grade Celsius în București
În zona municipiului Bucureşti, de marţi, de la ora 14.00, până miercuri, la ora 9.00, vremea va fi în continuare cu mult mai caldă decât în mod normal pentru această dată, cu o temperatură maximă în jurul a 30 de grade Celsius. Cerul va fi variabil, cu înnorări temporare pe parcursul nopţii când va creşte probabilitatea pentru averse slabe. Vântul va sufla în general moderat. Temperatura minimă va fi de 14…16 grade Celsius.
De miercuri dimineaţă până joi, la ora 9.00, vremea va fi în general instabilă şi se va răci. Cerul va avea înnorări şi vor fi perioade cu averse, cel mai probabil după orele amiezii însoţite şi de descărcări electrice şi intensificări ale vântului. Temperatura maximă se va situa în jurul valorii de 20 de grade Celsius, iar cea minimă va fi de 9… 11 grade Celsius.
Pe parcursul zilei de joi, valorile termice vor continua să scadă uşor. Cerul va avea înnorări şi vor mai fi condiţii de ploaie slabă, mai ales în prima parte a intervalului. Vântul va sufla moderat, temporar cu intensificări pe parcursul zilei. Temperatura maximă se va situa în jurul valorii de 18 grade Celsius.
Un val de praf saharian ajunge deasupra României
De asemenea, anunță ANM, marți, în țara noastră va ajunge și un val de praf saharian.
„În perioada 16 aprilie ora 12.00 – 18 aprilie ora 0.00, circulația aerului, predominant sud-vestică, va favoriza avansul dinspre nordul Africii al unei mase de aer încărcate cu particule de praf de origine sahariană, către sud-estul Europei. Această masă de aer va ajunge deasupra României pe parcursul zilei de marți (16 aprilie), iar depunerile de praf vor putea fi observate în zonele și în intervalele în care va ploua.
În noaptea de miercuri spre joi masa de aer încărcată cu particule de praf se va deplasa spre Marea Neagră și Ucraina”.
Episodul de vreme rea ține doar câteva zile. ANM a publicat prognoza pentru următoarele 4 săptămâni și anunță temperaturi medii ușor mai ridicate decât cele normale în cea mai mare parte a țării. Cantitățile de precipitații vor fi apropiate de cele normale, mai pronunțate în sud-vest, arată ANM.
FOTO: Dumitru Angelescu/Libertatea
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro