Comisia Europeană a făcut apel la blocul comunitar să ia rapid o decizie în privința ajutorului financiar pentru Ucraina, în contextul temerilor privind o invazie rusă.
Pachetul ar putea ajunge la suma 1,32 miliarde de euro sub formă de împrumuturi și granturi, iar președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, spune că banii vor „ajuta Ucraina să răspundă nevoilor de finanțare din cauza conflictului”.
Dacă ajutorul va fi aprobat, UE ar putea începe să facă o „plata rapidă” de 600 de milioane de euro către Ucraina, a mai precizat șefa Comisiei Europene.
Un oficial din cadrul Executivului comunitar, citat de Politico, a subliniat că întregul pachet reprezintă bani „noi” pentru Ucraina, care vor fi ușor accesibili, adăugând că Von der Leyen „se mișcă rapid” pentru a trimite un mesaj puternic de sprijin pe fondul amenințării continue a Rusiei.
Pe lângă finanțarea propusă luni, Comisia Europeană „va începe în curând să lucreze” la un pachet de ajutor financiar pe termen mai lung pentru Ucraina „pentru a sprijini eforturile de modernizare a țării”, a mai anunțat Ursula von der Leyen.
În plus, Comisia își intensifică asistența bilaterală pentru Ucraina, alocând încă 120 de milioane de euro sub formă de granturi.
Vreau să fie clar încă o dată. Ucraina este o țară liberă și suverană. Își face propriile alegeri. UE va continua să-i fie alături.
Ursula von der Leyen, președinta Comisiei Europene:
Miniștrii de externe din statele membre UE, care s-au reunit luni la Bruxelles, și-au reafirmat sprijinul pentru Ucraina, condamnând încă o dată Rusia și avertizând că va exista un răspuns unitar și sever dacă Moscova va invada țara vecină.
Totuși, aliații europeni se confruntă și cu dezacorduri legate de modul exact în care ar trebui să răspundă la acțiunile Rusiei, notează Politico. Există opinii diferite cu privire la sancțiunile care ar putea fi cele mai eficiente, limitând în același timp daunele aduse economiei europene.
Peste 100.000 de soldați ruși au fost masați de-a lungul graniței Ucrainei, alimentând îngrijorările privind încercările Kremlinului de a destabiliza sau ataca țara vecină. Moscova neagă că ar avea astfel de planuri. În acest context, Kievul și-a exprimat nemulțumirea față de unele țări UE precum Germania pentru că au refuzat să trimită arme în Ucraina.
Autoritățile de la Berlin exclud să livreze arme Ucrainei, considerând că acest lucru nu ar face decât să agraveze tensiunile, a anunțat, sâmbătă, ministrul apărării, Christine Lambrecht, potrivit agențiilor internaționale de presă. În schimb, Germania va trimite Ucrainei un spital de campanie complet, în valoare de peste 5 milioane de euro.
Foto: EPA