Compensații de milioane de lire sterline

Companiile de energie electrică din Marea Britanie vor plăti peste 70 de milioane de lire sterline sub formă de compensații și sprijin financiar clienților afectați.

Sumele variază între 40 și 1.000 de lire sterline per persoană, în funcție de gravitatea situației.

În urmă cu doi ani, în plină criză a costului vieții, s-a descoperit că furnizorii de energie treceau clienții cu dificultăți financiare la sisteme de plată în avans, fără acordul acestora. 

Totul a început după ce Rusia a invadat Ucraina, iar prețul la energie electrică a crescut vertiginos.

Metoda implica fie schimbarea de la distanță a contorului inteligent, fie instalarea forțată a unui contor nou.

Indignarea publică a atins cote maxime când s-a aflat că agenții British Gas au intrat cu forța în locuințele unor persoane vulnerabile pentru a monta contoare noi.

Măsuri de remediere

Ofgem a suspendat imediat toate instalările forțate și a lansat o investigație. Analiza a concluzionat că furnizorii „nu au îndeplinit standardele cerute” în tratamentul aplicat clienților.

În prezent, opt companii energetice au oferit deja 55 de milioane de lire sterline ca sprijin financiar. 

Cazul bărbatului răpit pe stradă în Timișoara pentru a fi forțat să cerșească la Cluj-Napoca. Fugise de abuzatori din Franța în România
Recomandări
Cazul bărbatului răpit pe stradă în Timișoara pentru a fi forțat să cerșească la Cluj-Napoca. Fugise de abuzatori din Franța în România

Alte 5,6 milioane vor fi plătite ca despăgubiri pentru 40.000 de clienți afectați, iar 13 milioane vor fi folosite pentru ștergerea datoriilor celor care au suferit instalări forțate.

„Instalările involuntare au fost o ultimă soluție – dar necesară – în cazurile în care încercările repetate de a rezolva datoria față de client prin alte mijloace au fost nereușite”, a explicat Dhara Vyas, director executiv Energy UK.

„Prioritatea noastră a fost să îndreptăm lucrurile pentru cei care nu au fost tratați corespunzător și să ne asigurăm că nu vedem repetarea practicilor greșite”, a spus Tim Jarvis, director general Ofgem.

Impactul asupra consumatorilor

Aaron King, 54 de ani, din Kent, este unul dintre cei care susțin că firma lor de energie a intrat cu forța în casă pentru a instala un contor. 

„[Compania de energie] intraseră și montaseră contoare cu plată în avans, luând cu ei polițiști și lăcătuși. M-au taxat și pentru prezența poliției și a lăcătușilor – peste 400 de lire sterline”, a spus el.

King speră acum să primească o parte din bani înapoi, ca urmare a acestor măsuri de compensare.

„Deși este corect că aceste reguli au fost înăsprite, este, de asemenea, vital ca și consumatorii să primească despăgubiri pentru suferința cauzată”, susține Dame Clare Moriarty, director executiv Citizens Advice. 

Generalul de top al lui Vladimir Putin anunță că „Al Treilea Război Mondial a început”: „Nimeni să nu se joace cu noi cum au făcut-o cu Iranul”
Recomandări
Generalul de top al lui Vladimir Putin anunță că „Al Treilea Război Mondial a început”: „Nimeni să nu se joace cu noi cum au făcut-o cu Iranul”

Secretarul pentru Energie, Ed Miliband, a numit instalarea forțată a contoarelor cu plată în avans un „scandal” și s-a declarat mulțumit de creșterea sumei compensațiilor la 18,6 milioane de lire sterline.

Anchetele continuă și pentru alte companii de electricitate din Marea Britanie.

Ofgem a dat asigurări că despăgubirile vor fi plătite direct în conturile clienților, fără ca aceștia să fie nevoiți să întreprindă vreo acțiune.

Google News Urmărește-ne pe Google News Abonați-vă la canalul Libertatea de WhatsApp pentru a fi la curent cu ultimele informații
Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.