Von der Leyen are 60 de ani şi este, în prezent, ministrul Apărării în cabinetul Angelei Merkel. În trecut, tot în Guvernul actualului cancelar a îndeplinit şi funcţia de ministru al Familiei şi apoi al Muncii. Este şi vicepreşedinte al CDU (Uniunea Creştin-Democrată, partidul Angelei Merkel).
Deşi în Angela Merkel s-a abţinut de la votul din Consiliul European, prin care von der Leyen a fost propusă şefă a Comisiei, ea este considerată o apropiată a cancelarului german.
După surpriza nominalizării, au apărut însă şi semnele de întrebare, având în vedere faptul că în jurul ministrului Apărării sunt multe controverse.
Contracte dubioase de sute de milioane de euro
În luna noiembrie a anului trecut, Ursula von der Leyen a recunoscut că ministerul Apărării a făcut „greşeli” în alocarea unor contracte către consultanţi în valoare de sute de milioane de euro.
Sunt semne de întrebare legate de un contract către firma de consultanţă McKinsey, care a precedat angajării unui fost consultant de la McKinsey ca adjunct al ministrului.
Parlamentul a lansat o investigaţie în acest caz, suspectând că ministrul von der Leyen a ocolit legea achiziţiilor publice prin oferirea acestor contracte cu dedicaţie.
Un alt scandal a vizat modernizarea navei-şcoală a Marinei germane, Gorch Fock, care a ajuns să coste de 10 ori peste suma anunţată iniţial.
Acuzaţii de incompetenţă
Von der Leyen nu este un ministru popular. Martin Schulz, fostul preşedinte al Parlamentului European, a scris pe Twitter că „Von der Leyen este cel mai slab ministru al nostru”. Schulz este un social-democrat, în opoziţie faţă de Guvernul CDU, dar părerea lur este împărtăşită şi în cadrul puterii, scriu jurnaliştii de la Politico.
„Armata este într-o stare catastrofală”, susţine Rupert Scholz, fost ministru al Apărării în mandantul lui Helmut Kohl. „Întreaga capacitate de apărare a Republicii Federale suferă, ceea ce este complet iresponsabil”, a spus el.
Ea a atras şi criticile militarilor, atunci când i-a jignit public în 2017. Un extremist de dreapta a fost descoperit în rândul soldaţilor, iar ministrul a comentat că Armata suferă de „slabă conducere la diverse niveluri”.
O altă problemă cu care ministrul s-a confruntat a fost legată de teza ei de pe vremea când studia medicina. A fost acuzată de plagiat.
Karl-Theodor zu Guttenberg, un predecesor al ei în fruntea Armatei, demisioant cu ceva ani în urmă după un scandal similar.
În cele din urmă, în cazul lui Von der Leyen comisia care a analizat cazul a stabilit că a încălcat normele de citare, dar involuntar.
Citeşte şi: UE și-a ales liderii. Ursula von der Leyen, propusă pentru preşedinţia Comisiei Europene