UNICEF a informat, în această săptămână, că cel puţin două dintre transporturile sale cu hrană şi tratamente împotriva tuberculozei au fost eliberate după aproape trei luni de carantină, în portul nord-coreean Nampo.
„Prima dintre aceste încărcături ale UNICEF a fost eliberată după dezinfectare în portul Nampo şi poate fi transportată către centrul de distribuire al guvernului pentru a fi alocată mai departe unităţilor de sănătate şi de alimentaţie”, a precizat purtătoarea de cuvânt a agenţiei, Caroline den Dulk, într-un e-mail către Reuters.
Coreea de Nord nu a raportat niciun caz de COVID-19 şi a impus măsuri stricte de combatere a virusului, printre care închiderea graniţei şi limitarea deplasărilor interne, de la apariţia pandemiei, la începutul lui 2020.
Situația aprovizionării cu alimente este „tensionată” în Coreea de Nord
Raportorul special al ONU pentru drepturile omului în Coreea de Nord a declarat că persoanele cele mai vulnerabile riscă foametea, după ce această ţară s-a izolat şi mai mult în timpul pandemiei de COVID-19.
Coreea de Nord consideră raportul calomnios, însă liderul Kim Jong-Un a recunoscut că situaţia alimentară din ţară este „tensionată”.
Din august 2021, foarte puţine ajutoare au primit permisiunea de a intra în Coreea de Nord şi numai după ce au trecut printr-o perioadă de carantină de peste trei luni, urmată de proceduri de dezinfectare, a transmis, în decembrie, Programul Alimentar Mondial (PAM), într-un raport despre Coreea de Nord.
PAM a precizat că, după ce Coreea de Nord şi-a închis graniţele la începutul lui 2020, a continuat să distribuie rezervele de alimente care se aflau deja în ţară, ultima fiind împărţită în martie 2021.
Închiderea frontierei pentru alimente şi oameni şi restricţionarea mobilităţii în interiorul ţării rămân mari provocări. În prezent, nu există niciun calendar clar pentru redeschiderea graniţei.
Raportul Programului Alimentar Mondial:
Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a anunţat, în octombrie, că ajutoare pentru combaterea pandemiei au ajuns în Coreea de Nord, în octombrie, dar sunt ţinute în carantină la Nampo.
Reprezentanţii OMS nu au răspuns solicitării de a oferi informaţii actualizate despre situaţia acelor ajutoare, precizează Reuters.