Cetățenii care locuiesc în orașul prahovean Mizil acuză că în ultimele zile li s-a oprit apa potabilă, în plină pandemie. În schimb, Hidro Prahova – compania care asigură alimentarea în mai multe orașe și comune din județ – susține că problema este cauzată de cei care folosesc apa de la robinet pentru activități agricole.
Eu locuiesc în Mizil și sistematic, de câteva zile, se oprește furnizarea apei potabile pe timpul zilei și pe timpul nopții, pe motiv că e consumul prea mare și bazinele nu fac față. Dacă acum e situația asta, mă întreb ce se va întâmpla când vor fi 40 de grade afară…
Un locuitor a declarat pentru Libertatea:
Probleme în mai multe localități
Pe site-ul Hidro Prahova se găsesc o serie de anunțuri prin care compania informează locuitorii din mai multe localități că furnizarea apei este ”limitată” în mai multe intervale orare.
Pentru Mizil este indicată limitarea furnizării în noaptea dintre 13 și 14 aprilie, între orele 0.00 – 5.00, în vreme ce alte anunțuri vizează comunele Tohani, Gura Vadului și Perșunari (14 aprilie, între orele 23.00 – 5.00) și Călugăreni (15 aprilie, ora 7.00 – 16 aprilie, ora 16.00).
E secetă, iar oamenii irigă grădinile
Reprezentanții companiei spun că astfel de probleme cu alimentarea apar an de an și vin în contextul secetei. Din cauza acesteia, oamenii folosesc apa de la robinet pentru a iriga grădinile.
”În data de 10 aprilie am postat pe site-ul Hidro Prahova un apel către abonați să folosească apa doar pentru activități în gospodărie, așa cum prevede contractul, și nu pentru activități agricole. Până în data de 10 ne-am confruntat cu scăderea apei din rezervoare, care nu mai fac față, ceea ce duce la scăderea presiunii”, au declarat reprezentanții Hidro Prahova.
Consum dublu față de cel normal
Compania susține că în zona Mizil consumul este dublu față de normal, din cauza secetei.
Există o practică de folosire a apei potabile pentru grădinărit și activități agricole. Pentru acestea trebuie folosită apă din alte surse, adică din puțuri și fântâni. La Călugăreni este o situație similară. Problema este valabilă pentru toată aria de acoperire. Este o folosire excesivă a apei, ne confruntăm an de an.
Reprezentanții Hidro Prahova au declarat:
În acest an, însă, problema este mai accentuată, deoarece în iarnă a nins foarte puțin, iar în sol există o rezervă scăzută de apă, fenomen numit secetă pedologică.
Apel pentru cetățeni
Hidro Prahova asigură alimentarea cu apă potabilă în toate marile orașe ale județului, cu excepția Ploieștiului. Astfel, compania este responsabilă și pentru orașele Băicoi, Blejoi, Sinaia, Urlați, Slănic, Câmpina, Bușteni, Plopeni și Vălenii de Munte.
Societatea este deținută de Consiliul Județean.
Reprezentanții săi fac apel la locuitori să nu mai folosească apa pentru activități agricole, deoarece în caz contrar, problemele cu alimentarea vor persista.
Compania de utilități nu este singura care face un astfel de apel. Și alte societăți locale din țară au același mesaj pentru locuitori. Între acestea se regăsesc societăți de alimentare cu apă din Cluj-Napoca, Iași, Focșani, Mediaș, Galați și Botoșani.
Secetă pedologică în Dobrogea, Muntenia și Moldova
Potrivit Administrației Naționale de Meteorologie, deficite de umiditate în stratul de ogor de până la 20 de centimetri se înregistrează pe zone extinse din Dobrogea, Bărăgan și Moldova, estul Olteniei și nord-vestul Banatului.