Daca pentru cei mai multi dintre noi raspandirea gripei aviare pana la portile Capitalei a semanat groaza si panica, pentru firmele de dezinfectare maladia a reprezentat o adevarata mana cereasca. Sylviu Kumbakisaka (foto), directorul unei societati care aduce in tara covorase dezinfectante, spune ca vanzarile firmei sale s-au dublat de la anuntarea primului focar in tara.
La prima vedere, pare doar un covoras. O privire mai atenta insa si realizezi ca nu e chiar unul obisnuit. Din contra, covorasul in cauza a facut deja furori in intreaga lume inca de la aparitia cazurilor de vaca nebuna in Europa si Statele Unite, in urma cu 3-4 ani. Acum, de la depistarea primului focar de gripa aviara in Romania, a ajuns si in tara noastra, fiind folosit pe scara larga.
Covorasele dezinfectante s-au imprastiat peste tot: pe drumuri, in gari, aeroporturi, scoli, ferme. O data cu extinderea gripei aviare, a crescut astfel si cifra de afaceri a firmei lui Sylviu, unul dintre cei mai importanti importatori si distribuitori de astfel de covorase.
Inventie americana, via Olanda
“Dezinfectorul este o inventie americana, fiind fabricat din spuma poliuretanica, cu greutate moleculara mare. Spuma este prinsa cu o bariera de polipropilen si ii confera rezistenta mare, iar camasa care imbraca dezinfectorul este facuta din poliester, fiind impermeabila. Practic, pe covoras pot calca fara probleme atat un om, cat si un TIR. Are garantie de un an”, spune Sylviu Kumbakisaka, directorul general al Primosal.
Covorasele fabricate in Olanda costa intre 45 si 500 de euro, in functie de dimensiuni si au un “succes” nebun in aceasta perioada. “Suntem asaltati de comenzi, iar vanzarile s-au dublat. In ultima perioada a explodat cererea si in Bucuresti. Toata lumea isi face probleme…”, sustine acesta. Managerul afirma insa ca nu a avut comenzi majore si din partea institutiilor statului, mai ales in ceea ce priveste partea de infrastructura. “Pe drumuri am vazut ca au pus un fel de mochete verzi pe care le imbiba cu dezinfectant. Treaba lor! Mai sunt si alte covorase fabricate in Romania, dar care sunt facute in bataie de joc, cu o folie si un burete. Nu recomand!”, avertizeaza Sylviu Kumbakisaka, mulatru nascut si crescut la Radauti.