Când guvernatorul New York-ului, Andrew M. Cuomo, și-a anunțat marți decizia de a demisiona, ca urmare a scandalurilor de hărțuire sexuală în care a fost implicat, cei mai mulți colegi din Partidul Democrat, inclusiv președintele Joe Biden, au răsuflat ușurați.

Politicianul, care petrecuse un deceniu în înalta funcție și care până de curând părea că are drum deschis către un nou mandat sau chiar către o funcție mai înaltă în stat, devenise o piatră de moară pentru partid.

Potrivit relatărilor din presa americană, Cuomo a sperat până în ultimul moment că ar putea rămâne în funcție, în ciuda faptului că apropiații, și chiar Biden, îi cereau deja demisia. Ancheta independentă a procurorului general din New York a cântărit însă prea mult în întreaga poveste.

Potrivit anchetei, Cuomo a pipăit, sărutat şi făcut comentarii implicând 11 femei şi a încălcat astfel legea.

Brittany Commisso, una dintre cele 11 femei pe care Cuomo le-ar fi hărţuit sexual, a fost identificată doar ca „asistent executiv #1” în raport. Ea a spus anchetatorilor statului că Cuomo i-a mângâiat sânul într-o ocazie, cea mai gravă afirmaţie cu care se confruntă guvernatorul.

Cuomo a respins acuzaţiile, deşi a recunoscut că eforturile sale de a fi afectuos cu oamenii pe care îi întâlneşte poate că i-au făcut pe unii să se simtă incomod.

Discursul în care și-a anunțat plecarea din funcție – și care face astfel ca procedura de demitere demarată la nivel local să fie inutilă – a fost unul mai degrabă bătăios.

Democratul a subliniat că își asumă „întreaga responsabilitate” pentru acțiunile sale, dar că nu a atins pe nimeni într-un mod nepotrivit.

„În mintea mea nu am întrecut nicio limită, cu nimeni. Dar nu am înțeles cât de mult au fost modificate aceste limite între timp”, a adăugat el.

La un moment dat, el s-a adresat celor trei fiice, spunându-le că nu a tratat cu lipsă de respect femeile. „Tatăl vostru a făcut greșeli. Și și-a cerut scuze. Și a învățat din ele”, a admis el în același timp.

Cuomo a mai spus că din punctul lui de vedere, întregul scandal are „o motivație politică”.

Final pentru o lungă carieră

Căderea lui Cuomo, scrie New York Times, a fost șocantă, cu atât mai mult cu cât a fost rapidă și abruptă.

Acum un an, guvernatorul era considerat un erou, pentru felul în care a gestionat pandemia COVID din New York. Asta în ciuda numărului mare de decese din statul american.

În februarie, toată lumea era convinsă că democratul va câștiga fără probleme un al patrulea mandat de guvernator la New York – depășind astfel cele trei mandate ale tatălui său – guvernatorul Mario M. Cuomo, și egalând recordul guvernatorului Nelson A. Rockefeller.

Acuzațiile de hărțuire sexuală, care s-au multiplicat în foarte scurt timp, au schimbat însă totul și par să fi pus capăt unei lungi cariere în politică.

Numele Cuomo este unul cunoscut americanilor și new-yorkezilor în special. Tatăl lui Andrew, Mario Cuomo, a fost guvernator al statului timp de trei mandate.

Fratele lui, Chris, este moderator la postul de televiziune CNN.

Uneori, cei doi frați au purtat dialoguri prin intermediul CNN, în care alternau discuția jurnalistică cu cea personală, aspect amuzant pentru admiratori, dar nu și pentru critici, care au subliniat conflictul de interese în care se afla jurnalistul CNN.

Andrew Cuomo și-a început cariera în serviciul public ca secretar în Administrația Federală pentru Locuințe, în timpul administrației lui Bill Clinton.

În 2002, s-a întors la New York, unde a încercat fără succes să câștige postul de guvernator. A reușit să acceadă în funcția de procuror general în 2006, unde a condus mai multe investigații în care a dezvăluit afaceri de corupție.

Drept urmare, în 2010, a fost ales cu o majoritate lejeră în funcția de guvernator.

În fruntea statului, Cuomo a reușit să facă față unei legislaturi divizate pentru a obține compromisuri pe mai multe măsuri: legalizarea căsătoriilor între persoanele de același sex, legi mai stricte pentru controlul armelor, salariul minim de 15 dolari și concediu plătit pentru creșterea copilului.

În ultimii ani, Cuomo, un centrist din punct de vedere fiscal, s-a trezit pe poziții opuse cu colegii democrați mai progresiști care au intrat în legislatura statului. El a promulgat mai multe legi pe care anterior le respinsese, printre care cea privind legalizarea cannabisului.

A fost reales de două ori în funcție, în ciuda faptului că a avut mereu un stil de conducere dur. Iar pentru multă vreme a rezistat scandalurilor care i-au învăluit administrația și care au pus sub semnul întrebării determinarea sa declarată de a lupta cu corupția.

În 2014, spre exemplu, Cuomo a declanșat un amplu scandal după ce a desființat o comisie pe care chiar el o înființase, cu scopul de a investiga corupția din New York. Guvernatorul a fost acuzat că a închis astfel gura investigatorilor, într-un moment în care aceștia descoperiseră mai multe nereguli ce vizau Partidul Democrat.

În 2016, unul dintre prietenii și consilierii lui Cuomo, Joseph Percoco, a fost pus sub acuzare în cadrul unei investigații de corupție legată de un proiect imobiliar. El a și fost condamnat pentru mai multe capete de acuzare, doi ani mai târziu.

„Săruturi şi îmbrăţişări nedorite”

Raportul procurorului general din New York pe tema acuzațiilor de hărțuire sexuală i-a lăsat puțin spațiu de manevră lui Cuomo.

Raportul întocmit de anchetatori îi atribuie guvernatorului Cuomo gesturi deplasate, „săruturi şi îmbrăţişări nedorite”, precum şi „comentarii nepotrivite”.

Potrivit concluziilor anchetei, guvernatorul şi angajaţii lui „au luat măsuri de represalii faţă de cel puţin o angajată care a depus mărturie”, a precizat un comunicat publicat de biroul Procuraturii Generale din New York.

„Echipa executivă a guvernatorului a favorizat un mediu de muncă toxic, care a făcut să devină posibile hărţuirea şi o ambianţă de lucru ostilă”, se afirmă în acelaşi comunicat.

Devastatoare pentru guvernator a fost acuzația lansată de o polițistă, despre care raportul spune că a fost transferată în echipa de securitate a lui Cuomo, la cererea acestuia.

Polițista a spus că guvernatorul i-a atins stomacul o dată și a mângâiat-o cu degetul pe spate, într-o manieră sugestivă, când se aflau într-un lift.

Marți, Cuomo a făcut referire la acel moment, spunând că „a bătut-o pe spate”, dar nu în maniera în care acest lucru a fost descris în raport.

„Dacă spune că am făcut acest lucru, atunci o cred. A fost jenant pentru ea și lipsit de respect. A fost o greșeală, pur și simplu”, a declarat Cuomo.

Divorțul Laurențiu Reghecampf - Anamaria Prodan. S-a ajuns la înjurături și jigniri: „S-a întrecut orice limită de bun simț””
PARTENERI - GSP.RO
Divorțul Laurențiu Reghecampf - Anamaria Prodan. S-a ajuns la înjurături și jigniri: „S-a întrecut orice limită de bun simț””
Doliu în lumea fotbalului. A murit electrocutat în baie, din cauza telefonului mobil
Playtech.ro
Doliu în lumea fotbalului. A murit electrocutat în baie, din cauza telefonului mobil
"Bate Poliţia ăsta, bă!". Doi polițiști locali, luați la pumni în centrul Timişoarei, în miez de noapte
Observatornews.ro
"Bate Poliţia ăsta, bă!". Doi polițiști locali, luați la pumni în centrul Timişoarei, în miez de noapte
Horoscop 24 octombrie 2021. Berbecii au parte de o zi care îi invită la recunoașterea unor erori față de sine
HOROSCOP
Horoscop 24 octombrie 2021. Berbecii au parte de o zi care îi invită la recunoașterea unor erori față de sine
Din 7.000 de angajați ai Primăriei Capitalei, 1.500 nu fac nimic, dar sunt păstrați în funcții
Știrileprotv.ro
Din 7.000 de angajați ai Primăriei Capitalei, 1.500 nu fac nimic, dar sunt păstrați în funcții
Calvar pentru o tânără. Ce a putut să păţească după 10 partide de amor într-un timp atât de scurt
Telekomsport
Calvar pentru o tânără. Ce a putut să păţească după 10 partide de amor într-un timp atât de scurt
Curățarea nu este același lucru cu dezinfectarea. Află care sunt diferențele
PUBLICITATE
Curățarea nu este același lucru cu dezinfectarea. Află care sunt diferențele