Când violențele au escaladat în Kazahstan, Kunekei Nurlan, care este din Almatî, capitala economică a țării, a fost surprinsă să constate că doar câțiva dintre urmăritorii ei din străinătate îi vedeau postările.
„Au început să-mi scrie: «Tot Kazahstanul este un vid, nu putem lua legăturacu rudele noastre. De ce ești online?»”, a declarat ea pentru Euronews, explicând că nu și-a dat seama că autoritățile au închis internetul în toată țara din cauza conexiunii VPN (rețea privată virtuală – n.r) de pe telefonul ei.
„Mi-am dat seama că am acces la informații în general, la oameni”, adaugă Nurlan, care preferă să folosească un pseudonim. Asta în condițiile în care cei mai mulți kazahi s-au trezit în imposibilitatea de a vorbi cu persoanele dragi sau de a găsi informații despre ceea ce se întâmplă în țară.
Astfel, oamenii blocați pe aeroporturile din alte state au început să o contacteze cerându-i ajutorul.
„Mi-au cerut să-i sun pe prietenii și părinții lor, deoarece serviciile de telefonie mobilă și fixă din Kazahstan funcționau. Ne-am folosit numerele de telefon ca să-i sunăm și să le transmitem mesaje ca: «Marat este în Germania chiar acum și nu poate lua un zbor»”, povestește Nurlan.
„Legătura cu un frate”
Treptat, ea a început să primească tot mai multe mesaje pe rețelele sociale și nu a mai putut face față solicitărilor. Așa i-a venit ideea să înființeze un grup pe Telegram, una dintre cele mai populare aplicații de mesagerie din țară.
Nu mai reușeam, fizic, să-i sunt pe toți. Am rămas fără bani pe telefon, aplicațiile și terminalele băncii nu funcționau și eram cu toții închiși în casă.
Kunekei Nurlan, blogger:
„Am anunțat rapid că sunt în căutare de voluntari care să aibă și acces la internet pentru a conecta oamenii, pentru că cel mai rău lucru este atunci când nu știi nimic”, explică tânăra, care a fost contactată de sute de oameni nu doar din Kazahstan, ci și din alte țări precum Rusia, Uzbekistan, Turcia și state ale Uniunii Europene.
Iar în doar câteva zile a apărut comunitatea „Bauyrmen Bailanys”, care înseamnă „Legătura cu un frate” și care are cel puțin 13.000 de abonați pe Telegram.
Majoritatea mesajelor conțin un nume, un număr de telefon și o solicitare de a suna și de a verifica dacă persoana apelată este în siguranță.
Numai vineri, 7 ianuarie, grupul a primit peste 3.700 de cereri, iar voluntarii au reușit să ia legătura cu majoritatea persoanelor. În ultimele zile însă au început să apară și vești triste despre oamenii din Kazahstan.
„De exemplu, am fost contactați de medici care ne-au au spus că un bărbat este la spital în comă și îi căutau rudele”, povestește Nurlan.
Echipa Bauyrmen Bailanys este formată din aproximativ 50 de voluntari, dar Nurlan este cea care se ocupă de cele mai delicate solicitări.
„Este dificil din punct de vedere psihologic pentru că există tot felul de mesaje. Mai mulți voluntari au cerut ajutor psihologic”, a mai declarat ea.
În același timp, tânăra precizează că munca pe care o face de câteva zile o ajută pentru că ”au existat atât de multe mesaje precum «Spune-le că îi iubesc». Atât de multe cuvinte de dragoste și sprijin au fost transmise; este o energie extraordinară”.
Situaţia pare să se stabilizeze oarecum în Kazahstan, după mai multe zile de proteste violente, însă blocajul informativ continuă, nu există internet, iar la acestea se adaugă cozile interminabile la bănci şi supermarketuri.
Potrivit datelor oficiale anunțate duminică de Ministerul Sănătății, 164 de persoane au murit și peste 2.200 au fost rănite în timpul protestelor declanșate pe 2 ianuarie de scumpirea combustibililor și care s-au trasformat apoi în revolte față de regimul politic al țării.
Foto: instagram.com/kunekei_nurlan