Doar pentru orașele Mariupol și Sumi, nou înființatul Cartier General de Coordonare Interdepartamental pentru Răspuns Umanitar a pregătit două rute, câte una pentru fiecare, în care civilii pot fi evacuați spre alte orașe din Ucraina.
Pentru capitala Kiev, autoritățile ruse oferă posibilitatea de a fi evacuați în Belarus, de unde să fie transportanți cu avioane în Rusia. În timp ce pentru orașul estic Harkov, care este de câteva zile sub asaltul forțelor ruse, Moscova propune evacuarea civililor pe cale rutieră, feroviară sau aeriană direct în Rusia.
Traseele propuse de Rusia
- Mariupol – Traseul 1 – Novoazovsk, Taganrog, Rostov-pe Don (Rusia), apoi pe calea aerului, rutier sau feroviar către o destinație aleasă sau un loc de refugiu temporar / Traseul 2 – Portivske, Mangush, Republica, Rosivka, Bilmak, Polohi, Orehiv, Zaporojie (Ucraina)
- Harkov – Nekhoteyevka, Belgorod (Rusia), apoi pe calea aerului, rutier sau feroviar
- Sumi – Traseul 1 – Sudzha, Belgorod (Rusia), apoi cu orice transport / Traseul 2 – Sumi, Golubivka, Romny, Lokhvitsya, Lubny, Poltava (Ucraina)
- Kiev – Hostomel, Rakivka, Sosnovka, Ivankiv, Orane, Cernobîl, Gden’, Gomel (Belarus), apoi cu avionul în Rusia
Ria subliniază că armata rusă va efectua „un control obiectiv neîntrerupt al evacuării, inclusiv cu ajutorul dronelor”.
Ucraina respinge propunerile rusești
Un purtător de cuvânt al președintelui ucrainean, Volodimir Zelenski, a calificat propunerea drept „complet imorală” și a declarat că Rusia încearcă să „folosească suferința oamenilor pentru a crea o imagine pentru televiziuni”.
„Ei sunt cetățeni ai Ucrainei, ar trebui să aibă dreptul de a se evacua pe teritoriul Ucrainei”, a declarat purtătorul de cuvânt pentru Reuters.
Încetarea focului, încălcată
Anunțul de luni a venit după două încercări eșuate de evacuare a civililor din Mariupol, oraș din care 200.000 de persoane încercau să fugă, potrivit estimării Comitetului Internațional al Crucii Roșii. Rusia și Ucraina s-au învinovățit reciproc pentru nerespectarea acestui acord temporar.
Ministerul rus al Apărării a precizat că încetarea focului și deschiderea coridoarelor umanitare luni dimineață au venit la cererea președintelui francez Emmanuel Macron, care a vorbit duminică cu omologul său rus, Vladimir Putin.
Anunțul de încetare temporară a focului a venit la o zi după ce sute de mii de civili ucraineni care încercau să fugă din calea războiului au fost nevoiți să se adăpostească de bombardamentele rusești asupra orașelor din centrul, nordul și sudul Ucrainei. Oficialii ambelor părți au planificat luni o a treia rundă de negocieri.
Cu toate acestea, forțele ruse și-au continuat ofensiva, deschizând focul asupra orașului Mikolaev, situat la 480 de kilometri sud de capitala Kiev, a anunțat luni dimineață Statul-major al Ucrainei. Bombardamentele au continuat și în suburbiile Kievului, inclusiv în Irpin, acolo unde alimentarea cu electricitate, apă și încălzire este deja întreruptă de trei zile.
Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul din Ucraina, declanșat de Rusia