Economia Rusiei a fost deja lovită anul acesta de sancțiuni fără precedent, ca răspuns la decizia lui Putin de a invada Ucraina pe 24 februarie, iar mobilizarea este un „factor agravant suplimentar”, declară Natalia Zubarevici, profesor de economie la Universitatea de Stat din Moscova.
„Proiectele sunt suspendate și companiile private se tem să mai investească”, spune economistul, care remarcă și „vidul de forță de muncă creat brusc”.
Nu sunt surprinsă că tinerii din multe regiuni ale Rusiei se alătură armatei, atrași de soldele lunare care sunt uneori mai de mari ca salariile lor anuale.
Natalia Zubarevici, profesor Universitatea de Stat din Moscova:
În strălucitorul centru al Moscovei, Elena Irisova, 45 de ani, care are o companie ce face genți din piele de lux, a oprit producția.
Doi dintre meșterii pielari ei au părăsit compania în ultimele săptămâni, unul temându-se de mobilizare, altul ca să-și ajute fiica al cărei soț fusese trimis pe front.
„După 21 septembrie, totul s-a prăbușit. Vânzările noastre au scăzut de trei ori. De la 10, la trei comenzi pe zi”, spune patroana cu 10 angajați. Ea spune că economiile o vor menține pe linia de plutire „o lună sau două, dar nu mai mult”.
Katerina Iberika, 39 de ani, care deține o patiserie specializată în prăjituri aniversare la Moscova, se confruntă și ea cu falimentul.
„Anulările comenzilor pentru evenimente mari au început cu două zile înainte de mobilizare”, a declarat Iberika. Acum nu primește aproape deloc comenzi, cu excepția celor „foarte mici”, și se gândește să părăsească Rusia.
Dar de când președintele Vladimir Putin a anunțat mobilizarea parțială a sute de mii de tineri ruși, antreprenorul Maxim Novikov, 33 de ani, care deține un spațiu de lucru comun în Celiabinsk, centrul țării, a pierdut jumătate dintre clienți.
„Habar nu are” dacă cei care au fugit sau au fost recrutați vor continua să plătească taxe de abonament, între 70 și 130 de dolari pe lună.
„Cifra de afaceri a scăzut deja cu peste 40% anul acesta”, explicat Novikov, absolvent de arhitectură. „Am vrut să cumpăr un al treilea spațiu, dar deocamdată nu am cum să îmi asum riscul”, adaugă el.
Unele industrii au fost mai greu afectate decât altele de lipsa bruscă de mână de lucru. Angajatorii au tras un semnal de alarmă în ultimele zile, cerând guvernului scutiri de la mobilizare, în special pentru companiile mici și mijlocii.
Ministerul rus al dezvoltării economice a întocmit o listă de măsuri pentru aceste „probleme” și a facilitat granturi și microcredite.
„Un antreprenor mobilizat va putea suspenda îndeplinirea obligațiilor de a rambursa împrumuturile”, a spus ministerul.
Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul din Ucraina, declanșat de Rusia
Foto cu caracter ilustrativ: EPA
Jumbo • 14.10.2022, 11:02
Daaaa,câteva mici afaceri rusești distruse, e jale mare. În schimb PROPAGANDA nu ne spune nimic despre SUFOCAREA ÎNTREGII INDUSTRII ȘI ECONOMII EUROPENE FĂRĂ GAZUL RUSESC. SLAVAAAAAA😀😀😀