După mulţi ani de muncă a sosit timpul să vă pensionaţi? Vă gândiţi cu bucurie, dar şi cu îngrijorare la ziua în care va trebui să vă duceţi la Casa de pensii ca să vă depuneţi dosarul? Libertatea vă spune care e procedura pe care trebuie să o urmaţi.
În momentul în care îndepliniţi condiţiile pentru pensionare, trebuie să vă interesaţi la Casa de pensii de care aparţineţi care sunt actele de care aveţi nevoie. Alcătuiţi un dosar cu toate documentele şi depuneţi-l la această instituţie.
„Dosarul trebuie să conţină tot ceea ce este necesar, iar persoana în cauză să meargă la Casa de pensii în zilele în care se întruneşte comisia care eliberează deciziile de pensionare”, ne-a spus directoarea executivă a Casei de Pensii a Municipiului Bucureşti, Doina Pârcălab, la „Ziua Porţilor Deschise”, eveniment organizat, în premieră, vineri, în Capitală.
Un funcţionar al Casei de pensii vă va verifica dosarul, după care un inspector va introduce datele în computerul instituţiei. Un al treilea angajat vă va calcula pensia.
„Este nevoie, în general, de 2-3 ore ca să fie calculată o pensie, dar uneori lucrăm şi două zile pentru pensia unui singur om”, ne-a mărturisit Angelica Mihail, de la Direcţia de Comunicare a Casei de Pensii Bucureşti. După calculare, dosarul ajunge la comisia care dă în final decizia de pensionare. La o lună, de la obţinerea deciziei veţi primi pensia.
În general, un dosar de pensie este finalizat într-o săptămână sau două. Dacă însă nu e gata în 45 de zile de la depunerea documentelor, puteţi să faceţi plângere.
Ce se ia în calcul şi ce se respinge
La calcularea pensiei se iau în considerare următoarele venituri: toate sumele pentru care a fost plătit CAS, salariul tarifar de încadrare, sporurile care au caracter permanent, sporul de vechime (pentru perioada de după 1992 trebuie să aduceţi documente prin care să dovediţi ce spor de vechime aţi luat), sporul pentru condiţii grele, salariul de merit, sporul de stres, sporul de toxicitate, sporul de fidelitate, sporul de confidenţialitate, indemnizaţiile de conducere şi sporul de toxicitate.
Nu se iau în calcul: acordul global, primele şi al 13-lea salariu.
Care sunt actele necesare
Dosarul de pensie trebuie să conţină:
♦ cererea de pensionare;
♦ actul de identitate (B.I. sau C. I. care să conţină codul numeric personal, care devine codul de asigurat);
♦ cartea de muncă;
♦ documentele care să dovedească veniturile obţinute, care nu sunt trecute în cartea de muncă;
♦ expertiza medicală, pentru cei care se pensionează pe caz de boală.