Din ce in ce mai multe femei sufera tulburari grave ale comportamentului alimentar. Majoritatea sunt firi depresive si cu greu isi recunosc boala, fapt ce intarzie tratamentul si le pune in pericol sanatatea si chiar viata!
Specialistii cartii Reader’s Digest (foto mic) ne arata in cartea “Sanatate cu tratamente naturiste” cum ne putem echilibra tulburarile de nutritie.
Exista diverse tipuri de tulburari de nutritie, caracterizate toate printr-o relatie anormala cu mancarea. Anorexia nervosa, in care o persoana de regula de sex feminin respinge mancarea deseori fiindca, in mod fals, se percepe ea insasi ca fiind supraponderala, apare de obicei in primii ani de adolescenta. Bulimia, in care persoana afectata se indoapa uneori cu mancare si apoi isi provoaca voma, este mai des intalnita intre 15 si 30 de ani. Mancatul compulsiv poate aparea la orice varsta.
Anorexia si bulimia reflecta uneori o teama intensa de ingrasare, declansata de probleme emotionale. La unele persoane cu anorexie apar deficiente de nutritie care le reduc si mai mult apetitul.
Anorexia nervosa: Se caracterizeaza prin refuz de a manca adecvat si uneori prin restrangerea gamei de alimente; pierdere severa in greutate, care poate pune viata in pericol; agitatie; oboseala; slabiciune; caderea parului. Unele persoane suferinde de anorexie isi accelereaza scaderea in greutate prin exercitii fizice excesive si obsesive.
Bulimie: Simptomele tipice bulimiei sunt excesele alimentare urmate de voma autoprovocata sau folosirea laxativelor pentru a impiedica digerarea si absorbtia alimentelor. Greutatea poate fi normala. Episoadele repetate de vomismente pot provoca oboseala, stricarea danturii, durere de gat persistenta, dureri abdominale, balonari, perturbari ale digestiei si diferite tulburari metabolice. Laxativele pot perturba actiunea muschilor intestinali ducand la constipatie cronica sau la deficiente de lichide electrolitice si nutritionale.
Mancatul compulsiv: Cei care sufera de aceasta tulburare, probabil supraponderalii, vor sa manance si atunci cand nu le e foame. Mancatul de pofta este o tulburare compulsiva care implica ingerarea unei cantitati enorme de alimente la o singura masa, deseori in timp foarte scurt.
Unele persoane care mananca compulsiv petrec mult timp planificand mese si cumparand mancare. Cu toate acestea se simt jenate si vinovate de lacomia lor, astfel ca de obicei mananca pe furis.
Sfaturi pentru regim
– Cresteti cantitatea de fibre in dieta.
– Mentineti nivelul zaharului in sange stabil mancand putin si de mai multe ori pe parcursul zilei in loc de doua sau trei mese mari.
– Consumati alimente bogate in crom, care regleaza nivelul zaharului in sange.
– Reduceti consumul de alcool si bauturi cu cofeina, caci acestea pot produce caderi de energie si incurajeaza dorinta de a manca excesiv.
Vitamine si minerale: Pofta de mancare este controlata de neurotransmitatorii din hipotalamus. Pentru a va pastra echilibrul neurotransmitatorilor, consumati alimente bogate in urmatorii nutrienti (sau luati-i sub forma de suplimente de multivitamine):
– Calciu (lapte, branza, nuci, alune, seminte, legume)
– Magneziu (moluste, crustacee, nuci, alune, cereale integrale, legume)
– Mangan (ceai, nuci, alune, seminte, cereale integrale, ananas)
– Potasiu (fructe, legume)
– Seleniu (peste, cereale integrale, fructe si legume organice)
– Complex de vitamine B (carne slaba, lapte, cereale integrale, legume)
– Zinc (carne slaba, carne de pasare, moluste si crustacee, galbenus, nuci, seminte, cereale integrale, branzeturi tari, legume radacinoase).
Tratamente alternative
Yoga: Exercitiile regulate de yoga pot elimina tensiunea si deprimarea, ajutandu-va sa va impliniti nevoile emotionale in alte moduri decat mancand. Yoga actioneaza in urmatoarele feluri:
-Dandu-va o mai mare stapanire de sine, care va va ajuta sa va controlati impulsul de a va satisface dorintele imediat.
– Ajutandu-va sa va simtiti relaxat.
– Furnizand o alternativa la consumul anormal de alimente, ca mod de a va tine viata sub control.
Cultivarea emotionala: Aceasta tehnica isi propune sa cultive o stare psihica pozitiva si sa tina sub control dorinta de a manca excesiv. Atunci cand vreti sa mancati, spuneti-va: “Am sa mananc, dar de ce sa ma grabesc? Incet, usurel – sa ma bucur de aceasta mancare.” Apoi respirati profund de cinci ori si incepeti sa mancati tacticos, savurand aroma fiecarei inghitituri.