Ar trebui să ne punem pe slăbit, dacă ar fi să ne luăm după lamentările de pe Facebook ale celor care au acum biroul la câţiva metri de frigider. Dar vom continua să gătim acasă în acelaşi ritm sau ne vom întoarce la viaţa de dinainte, cu restaurante şi pizza livrate la uşa casei?

Libertatea a discutat cu Cosmin Dragomir, specialist în gastronomie şi autor la GastroArt, pentru a lămuri această chestiune.

E bine că lumea începe să gătească acasă, e bine că începe să reînveţe să gătească, nu doar să încălzească semipreparate şi poate în timp ne dăm seama că masa e un moment extrem de important, de coeziune familială. Îl citesc pe profesorul Vintilă Mihăilescu: comensalitatea l-a făcut pe om. La masă, din cele mai vechi timpuri, s-au stabilit regulile societăţilor de astăzi.

Cosmin Dragomir, specialist în gastronomie:
Cum va arăta gastronomia  după pandemie. ”Mulți acum înțeleg câtă muncă e în spatele unui preparat mai sofisticat”
Cosmin Dragomir

Mai multă răbdare cu bucătarii

Oricât de bine am găti acasă, nu vom putea descoperi lucruri noi, de exemplu, doar citind reţete online.

„Nu trebuie să uităm că ieşitul în oraş înseamnă şi altceva, nu numai masă. Înseamnă şi o altă experienţă, înseamnă şi alte gusturi

România va primi litoralul ucrainean al Mării Negre și 100.000 de soldați NATO vor fi trimiși în Ucraina, susține Serviciul rus de Informații Externe: „O încercare de răzbunare”
Recomandări
România va primi litoralul ucrainean al Mării Negre și 100.000 de soldați NATO vor fi trimiși în Ucraina, susține Serviciul rus de Informații Externe: „O încercare de răzbunare”

Şi apoi, după ce am petrecut o lună (şi încă cine ştie cât) în izolare, cu mult timp la dispoziţie pentru a experimenta în propria bucătărie, descoperim că a face o masă mai complicată care să iasă bine nu e chiar a piece of cake!

Să fim serioşi, acasă putem găti bine, gustos, dar nu avem la îndemână foarte multe lucruri pe care ţi le oferă restaurantul: tehnici de prepare, experienţa chef-ilor, care vin cu un knowhow enorm, câştigat în zeci de ani de muncit la cratiţă. Oricât am fi noi de talentaţi acasă, cu Google în faţă şi cu toate blogurile, nu am ajunge la acea experienţă.

Cosmin Dragomir, autor:

Gătitul acasă este şi o activitate care cere foarte mult timp. Acum, îl avem. Dar priorităţile se vor schimba atunci când ne întoarcem la serviciu şi petrecem ore în trafic pentru a ajunge acasă.

Nu orice masă bună e gata cât ai zice peşte. Sau ceafă cu cartofi prăjiţi. Iar asta e o altă lecţie a acestei perioade.

„Ceea ce clientul nu înţelegea de multe ori era tot efortul din spate. Da, cu toţii suntem grăbiţi şi erau supăraţi că nu a ieşit mâncarea în 20 de minute, ci în 40. Acum, când te apuci să faci o mâncare acasă mai sofisticată, îţi dai seama de fapt cât de multă muncă e cu adevărat în spate, ce înseamnă un sos, şi poate o să avem un pic mai multă răbdare, indulgenţă, cu restaurantele”.

Ascensiunea lui Călin Georgescu, analizată de mai mulți experți: „Social media te convinge rapid, în câteva zile, dar fără profunzime”
Recomandări
Ascensiunea lui Călin Georgescu, analizată de mai mulți experți: „Social media te convinge rapid, în câteva zile, dar fără profunzime”

Ce va însemna asta? Poate când ne vom întoarce în restaurante vom avea mai multă înţelegere pentru întregul sistem.

„Nu ştiu dacă să mă aştept la asta, dar sper să existe mai multă empatie. Acum omul a dat cu nasul cu adevărat de tigăi, de cuptoare, şi vede că nu e atât de simplu pe cât pare”.

Mâncarea trebuie să spună o poveste

Gheorghe Dinică a făcut celebră replica, dar nu doar mâinile întinse trebuie să spună poveşti, ci şi farfuriile pline. Pentru că mâncarea nu este doar despre a-ţi umple burta. Dacă doar asta vrei, există şaormerii la fiecare colţ de stradă.

Acum, curierii care ne aduc mâncarea au devenit pentru noi mai importanţi decât bucătarii care o prepară, pentru că s-a rupt firul narativ.

„Gândim serviciul de livrări în termenii ăştia: comandăm o pizza, comandăm un chinezesc, o friptură, şi ne vine mâncarea ca să ne săturăm, ca să băgăm la ghiozdan, şi nu suntem atenţi la cum este prezentată mâncarea”, spune Cosmin Dragomir.

Pe lângă a scrie despre mâncare, el este şi patron de restaurant care încearcă să supravieţuiască în vreme de criză. Supravieţuirea depinde de poveste.

„Era un restaurant românesc uşor altfel, cu un altfel de mâncare românească, era middle-up. Eu nu o să pot da ciorba cu 11 lei şi să mă bat cu un gigant, dar dacă eu vin şi prezint povestea chef-ului şi spun povestea reţetei, care vine de la mamaia de la care am cules eu, din satul cutare, din cele 10 cărţi de bucate vechi, devine mai atractiv”.

Drumul de la Ceaușescu la Georgescu. Bonus: pericolul unui front „suveranist” care înseamnă, de facto, moartea statului român european
Recomandări
Drumul de la Ceaușescu la Georgescu. Bonus: pericolul unui front „suveranist” care înseamnă, de facto, moartea statului român european

Restaurantele, ca să ne recâştige şi să ne scoată din propriile bucătării, vor trebui să devină buni povestitori.

Ce urmează după criză

Când carantina se va ridica, terasele şi restaurantele se vor umple, dar acesta va fi doar un moment scurt. Industria cu totul va suferi mult timp.

„Oamenii vor fi mai atenţi la bani şi la cheltuieli, sunt o groază în momentul de faţă al căror viitor financiar este incert, clientela e diminuată”.

Concluzia? Poate şi după acest moment vom găti mai mult de acasă, dar nu vom avea timpul şi dispoziţia de a o face, şi nici nu trebuie.

„E bine că gătim acasă, că nu mai încălzim doar semipreparate sau sosuri la borcan, dar să nu uităm că unele restaurante în trecut ne-au oferit satisfacţii enorme şi poate nu ar fi chiar fair să îi părăsim acum”, subliniază Cosmin Dragomir.

   

Urmărește cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News


Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro

Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Băsescu: „N-a fost niciun atac rusesc. A fost atacul la democraţie prin şarlatanie, prin ceea ce este acest Georgescu”
Știrileprotv.ro
Băsescu: „N-a fost niciun atac rusesc. A fost atacul la democraţie prin şarlatanie, prin ceea ce este acest Georgescu”
S-a aflat! De ce s-a retras Marcel Ciolacu din cursa prezidențială, după ce s-a cerut renumărarea voturilor: „Vreau doar ca românii să afle adevărul...”
Viva.ro
S-a aflat! De ce s-a retras Marcel Ciolacu din cursa prezidențială, după ce s-a cerut renumărarea voturilor: „Vreau doar ca românii să afle adevărul...”
Fosta soție a lui CRBL, interviu în lacrimi, după divorț. Cum a reacționat fiica lor când a aflat că tati are o iubită. Dureros ce a ieșit la iveală
Libertateapentrufemei.ro
Fosta soție a lui CRBL, interviu în lacrimi, după divorț. Cum a reacționat fiica lor când a aflat că tati are o iubită. Dureros ce a ieșit la iveală
De sâmbătă, 30 noiembrie, după ora 10, patru zodii ajung să dea lovitura. Li se schimbă total norocul, vin vremuri bune
FANATIK.RO
De sâmbătă, 30 noiembrie, după ora 10, patru zodii ajung să dea lovitura. Li se schimbă total norocul, vin vremuri bune
„A făcut totul să mă distrugă!”. Simona Halep, mesaj-MANIFEST, după ce Iga Swiatek a fost prinsă dopată
GSP.RO
„A făcut totul să mă distrugă!”. Simona Halep, mesaj-MANIFEST, după ce Iga Swiatek a fost prinsă dopată
Ana Bodea și Valentin Butnaru, parteneri de cuplu, dar și în afaceri. Ce proiect ambițios au demarat cei doi îndrăgostiți: „De-abia aștept să…”
Elle.ro
Ana Bodea și Valentin Butnaru, parteneri de cuplu, dar și în afaceri. Ce proiect ambițios au demarat cei doi îndrăgostiți: „De-abia aștept să…”
'Un dușman nu îți face ce ne-a făcut Silviu nouă!' La 2 săptămâni de la moartea lui Silviu Prigoană, fratele lui, Daniel, a povestit detalii neștiute din trecutul familiei lor
Unica.ro
'Un dușman nu îți face ce ne-a făcut Silviu nouă!' La 2 săptămâni de la moartea lui Silviu Prigoană, fratele lui, Daniel, a povestit detalii neștiute din trecutul familiei lor
Vești proaste înainte de Crăciun. Ce se întâmplă cu carnea de porc
Financiarul.ro
Vești proaste înainte de Crăciun. Ce se întâmplă cu carnea de porc
Haosul după decizia CCR ia amploare. Frauda reclamată de Cristian Terheş nu a fost găsită, iar voturile se renumără fără observatori independenţi
Observatornews.ro
Haosul după decizia CCR ia amploare. Frauda reclamată de Cristian Terheş nu a fost găsită, iar voturile se renumără fără observatori independenţi
Horoscop 30 noiembrie 2024. Racii au șansa de a se întoarce la preocupări mai constructive, cu condiția să nu se ocupe prea mult de cei din jur
HOROSCOP
Horoscop 30 noiembrie 2024. Racii au șansa de a se întoarce la preocupări mai constructive, cu condiția să nu se ocupe prea mult de cei din jur

Știri mondene

Știri România

RECOMANDĂRI