Reprezentantii RADET Bucuresti sustin ca dupa 15 septembrie vor incepe probele tehnologice pentru verificarea instalatiei, dar toate cererile inregistrate pana la acea data vor fi solutionate. Potrivit datelor afisate pe site-ul Autoritatii Nationale de Reglementare pentru Serviciile Publice de Gospodarire Comunala, in iulie 2005 aproape 2.800 de proprietari au decis sa renunte la serviciile centralizate in favoarea unei centrale termice individuale.
Dosarul ce trebuie intocmit de fiecare solicitant contine foarte multe documente, o parte dintre ele foarte greu de obtinut. Acesta este motivul pentru care la ora actuala Consiliul Concurentei desfasoara o ancheta privind conditiile impuse de furnizori pentru debransare.
Iata care sunt documentele necesare pentru debransare:
* Cererea de debransare cu avizul de principiu al Asociatiei de Proprietari;
* Proiect de debransare pentru intocmirea referatului de specialitate privind debransarea. Cu referatul tehnic privind debransarea, aprobat de adunarea generala a Asociatiei de Proprietari, solicitantul trebuie sa se prezinte la sectia de termoficare de care apartine pentru a i se intocmi devizul de plata aferent lucrarilor de debransare.
* Dupa ce solicitantul face dovada achitarii devizului, angajatii regiei vor anunta data cand se va realiza in fapt debransarea.
* Debransarea se va efectua de catre personalul sectiei de termoficare, care va intocmi un „proces-verbal de debransare” in 3 exemplare (pentru Asociatia de Proprietari, pentru Sectia de Termoficare, pentru solicitant).
Cei ce s-au gandit sa se debranseze si nu au facut-o s-ar putea sa regrete in cursul iernii, tinand cont de preturile anuntate pentru energia termica.
Conform datelor furnizate de RADET, in medie, pentru luna decembrie, pentru un apartament de trei camere si trei persoane consumul de energie termica este de 1,698 gcal. Astfel, daca pentru incalzirea si apa calda furnizate in sistem centralizat pentru un apartament de trei camere si trei persoane in decembrie 2003 s-au platit 1.358.400 lei vechi (la o valoare de 800.000 lei/gcal), in decembrie 2004, 1.521.408 lei vechi (la o valoare de 896.000 lei/gcal), se estimeaza ca in luna decembrie 2005, la o valoare actuala de 1.070.000 lei vechi/gcal, intretinerea ar putea costa peste 1.900.000 lei vechi (190 lei noi) numai pentru apa calda si caldura.