Practic, Curtea Supremă a blocat, vineri, o serie de restricții care fuseseră stabilite de instanțe inferioare. A fost blocată în special hotărârea unui magistrat din Texas care retrăsese la începutul lunii aprilie autorizaţia de introducere pe piaţă a mifepristonei. Prin această hotărâre, cazul mifepristonei se întoarce la Curtea de Apel din cel de-al cincilea circuit inferior și este posibil ca acest caz să ajungă din nou în fața Curții Supreme.

Decizia vine după ce Curtea Supremă – care are o majoritate conservatoare de 6-3 – a anulat cauza Roe vs. Wade în iunie anul trecut, punând astfel capăt garanției avortului la nivel național și oferind statelor puterea de a interzice procedura.

Mifepristona face parte dintr-un regim cu două medicamente folosite în prezent pentru mai mult de jumătate din avorturile din SUA. A fost aprobată pentru prima dată de Administrația americană pentru alimente și medicamente (FDA) în urmă cu peste 20 de ani, după patru ani de examinare.

FDA a plasat mifepristona într-o categorie de 60 de medicamente care sunt reglementate în cadrul unui sistem de restricții suplimentare și evaluări periodice.

Mai multe organizații medicale, inclusiv Colegiul American de Obstetrică și Ginecologie și Organizația Mondială a Sănătății, au declarat că pilula pentru avort este sigură și eficientă.

La începutul lunii aprilie însă, judecătorul Matthew Kacsmaryk, de la tribunalul din Texas, a decis suspendarea aprobării de către FDA a mifepristonei, afirmând că agenția a încălcat normele federale care permit aprobarea accelerată a unor medicamente și a greșit în evaluarea științifică a medicamentului.

Judecătorul a luat decizia după ce un grup de profesioniști din domeniul sănătății, care se opun avortului, a lansat un proces în care se contestă siguranța mifepristonei.

Administrația președintelui Joe Biden a făcut apel la decizia din Texas și a cerut ca ordinul instanței să fie suspendat.

O altă restricție ridicată prin decizia de vineri a Curții Supreme se referă la posibilitatea trimiterii pastilelor prin poștă.

Hotărârea Curții a atras reacții din partea celor care se opun avortului. Alliance Defending Freedom, grupul de apărare conservator care a intentat procesul inițial, a declarat că FDA „trebuie să răspundă pentru daunele pe care le-a provocat sănătății a nenumărate femei și fete”.

„Așteptăm cu nerăbdare un rezultat final în acest caz, care va trage la răspundere FDA”, au precizat reprezentanții grupului.

În același timp, Kristan Hawkins, președintele grupului antiavort Students for Life, a calificat decizia Curții Supreme drept o „tragedie”.

Pe de altă parte, decizia a fost salutată de experții medicali și de organizații precum Colegiul American al Obstetricienilor și Ginecologilor, precum și de unii politicieni, inclusiv de Joe Biden, care a declarat că va continua să apere independența FDA și să lupte împotriva „atacurilor politice asupra sănătății femeilor”.

Lupta juridică însă nu s-a încheiat, la mijlocul lunii mai urmând să înceapă pledoariile pentru acest caz în fața Curții de Apel a celui de-al cincilea circuit.

Însă decizia de vineri a avut ca efect imediat reasigurarea furnizorilor de servicii medicale că accesul la pastilă va continua, cel puțin pentru moment.

Foto: EPA

Google News Urmărește-ne pe Google News

Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Știri mondene

Știri România