„Cele mai periculoase pentru aviația de primă linie acum sunt sistemele de apărare antiaeriană Buk și Osa-AKM, modificate de europeni, specialiști din NATO, astfel încât obiectivul să fie țintit nu cu ajutorul radarului, ci cu ajutorul semnalelor optice”, a spus sursa pentru agenția rusă de stat.
Aceasta a explicat că „dacă sistemul radar iradiază ținta, aeronavele și elicopterele echipate cu stații de avertizare pot efectua manevre antirachetă și pot detecta complexele care trag în ele. În cazul sistemelor optice de detectare a țintei, acestea sunt pasive, nu pot fi identificate și cresc șansele de a lovi țintele aeriene”.
Potrivit sursei TASS, aceste sisteme de apărare aeriană modificate au fost finalizate.
Ce sunt sistemele Buk și Osa
Buk este o familie de sisteme de rachete sol-aer autopropulsate, de apărare aeriană militară, cu rază medie de acțiune, dezvoltate de Uniunea Sovietică, și concepute pentru a contracara țintele aerdonamice la altitudini joase și medii.
Buk a fost unul dintre primele sisteme capabile să intercepteze rachete de croazieră, precum și rachete balistice tactice de tip American Lance, rachete antiradar de tip Harm și alte arme de precizie la sol și aerian.
În versiunile sale inițiale, Buk era capabil să captureze și să atace mai mult de 10 ținte simultan, cu o probabilitate de a lovi de la 30 la 70%.
Există patru modificări principale ale acestui sistem de apărare aeriană: Buk-M1, dezafectat de Forțele Armate ale Federației Ruse, în 2011, Buk-M1-2, Buk-M2 și, cel mai recent, Buk-M3.
Buk-M1 și Buk-M1-2 continuă să fie în serviciu cu unele țări, scrie TASS, precum Azerbaidjan, Georgia, Egipt, Kazahstan, Siria și Ucraina. Finlanda se numără și printre foștii proprietari ai unui astfel de sistem de apărare aeriană.
Osa-AKM este o versiune modernizată a sistemului de apărare aeriană militar sovietic pus în funcțiune în 1971.
Nu a fost produs din 1989, dar este încă în serviciu în unele țări, inclusiv Belarus, Polonia și Ucraina.
Osa-AKM este echipat cu șase rachete 9M33M3, capabile să lovească avioane, elicoptere, rachete de croazieră, avioane pilotate de la distanță și alte arme de atac aerian, la o altitudine de 10 până la 5.000 de metri, o rază de acțiune de 1,5 până la 10,3 km și ținte de zbor cu viteză de până la 500 m/s.
Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul din Ucraina
Foto: EPA (sistemul de apărar Buk în formație, anul trecut, la parada militară de Ziua Independenței Ucrainei).