Platformele online au lansat deja ofertele de Paște, cu pachete promoționale, reduceri la produsele alimentare și coșuri cadou frumos ambalate.
Tradițional, cu nucă, rahat și cacao, simplu sau panettone, ori preparat într-un mod inedit din fulgi de ovăz și ulei de cocos, de pe masa de Paște nu poate lipsi cozonacul.
Pentru că în această perioadă trebuie să stăm acasă, Libertatea a strâns la un loc – din recomandările familiilor, prietenilor și colegilor – câteva dintre patiseriile și cofetăriile din București care primesc comenzi online și telefonic, unele dintre ele livrând cozonacii acasă.
Cozonaci tradiționali
Cofetăria Georgy
Prețul unui cozonac este de 30 de lei, iar cofetăria oferă un singur sortiment, cu nucă, rahat și cacao. Comenzile pentru București se fac la numărul de telefon 0732.165.668 și se ridică de la una dintre cofetăriile din Teiul Doamnei, Calea Moșilor sau Mihai Bravu.
Cozonacii de la Georgy vor putea fi comandați în curând și prin aplicația Food Panda.
Toate locațiile Georgy, închise momentan, vor fi deschise începând de vineri până la Paște.
Cofetăria Maria
Cofetăriile Maria din București sunt deschise în aceste zile, iar comenzile pot fi făcute online, prin formularul de pe site, ori telefonic la unul dintre cele trei numere afișate în deschiderea site-ului, în funcție de locație.
Oferă patru tipuri de cozonaci: special, tradițional, cu nuci, stafide, rahat și cacao, însiropat și minicozonăcei cu nuci și cacao. Cozonacii mici costă 5,5 lei, iar ceilalți, 50 de lei.
Comenzile se ridică și se plătesc la una dintre cele trei locații.
Bucate pe roate
Ei livrează acasă, gratuit, dar comanda trebuie să fie de minimum 200 de lei. Cozonacul, cu nucă, stafide, rahat și cacao, costă 46 de lei pentru cel de 600 de grame sau 68 de lei pentru cel de 1,1 kilograme.
Livrările se fac în perioada 15-18 aprilie. Se poate plăti doar online.
Brutărești
Brutăria a început deja să primească comenzile pentru masa de Paște, iar lista rămâne deschisă până pe 15 aprilie.
Cozonacul cu nucă, stafide și rahat costă 45 de lei/kilogram, iar cel cu nucă, 54 de lei. Pasca are și ea un preț de 45 de lei/kilogram.
Brutărești livrează la domiciliu: pentru comenzile mai mari de 200 de lei, livrarea este gratuită, în timp ce pentru comenzile sub această sumă, costul e de 15 lei. Comenzile se fac la numărul 0774.031.937.
Au și o ofertă în această perioadă: până pe 12 aprilie, comenzile de mai mult de trei produse comandate primesc 10 la sută reducere, iar cele mai mari de șase produse comandate, primesc 15 la sută reducere.
Cine comandă mai puțin și nu vrea să plătească livrarea, poate ridica produsele din magazin de luni până vineri între orele 8.00 și 19.00, iar sâmbătă, 18 aprilie, între orele 08.30 și 13.00.
MamaPan
Brutăria MamaPan este un proiect de economie socială. MamaPan angajează mame singure sau cu mai mulți copii în întreținere și se află în situații dificile de viață.
Comenzile se fac online, iar produsele se ridică și se plătesc la unul dintre punctele de lucru din București.
Un cozonac cu nucă, stafide și cacao costă 40 de lei.
Cozonaci rawvegani
Veganzza
Cozonacul vegan nu se face din făină, ci din fulgi de ovăz, și nu necesită coacere. Dimpotrivă, se ține la rece, în frigider sau în congelator, câteva ore.
Cel de la Veganzza este un fel de ruladă din fulgi de ovăz, migdale, pudră de cacao și de vanilie, nuci caju, agave, ulei de cocos și de portocală, curmale și nuci pecan.
Un astfel de cozonac de 450 de grame costă 65 de lei. Comanda se face pe site, dar este de minimum 100 de lei. Produsele pot fi ridicate de la laborator, ori pot fi livrate la domiciliu – taxa de livrare diferă în funcție de distanță. Se poate plăti online.
Rawcoco
Prețul este de 17 lei/100 de grame, astfel că un cozonac raw vegan de 1 kilogram ajunge la 170 de lei. Comanda trebuie să fie de minimum 80 de lei și se face online, însă pentru a comanda este necesar un cont pe site.
Cozonaci acasă
Pentru cei care vor să facă totul acasă, dar nu vor neapărat un cozonac tradițional, am ales două rețete de cozonaci inedite.
Cozonac la microunde
Ingrediente: 250 de ml de lapte, 80 de grame de zahăr, unt și făină pentru tapetat tava, un ou, 20 de grame de drojdie, coajă de portocale, 80 de grame de margarină, 350 de grame de făină, sare, scorțișoară, 150 de grame de nucă tocată fin
Mod de preparare: Se încălzește laptele, se pune drojdia în 100 de ml de lapte călduț și o linguriță de zahăr și un pic de făină. Restul de făina se amestecă cu restul de lapte, sare, scorțișoară, margarină topită și răcorită și nuca tocată. Se adaugă drojdia dospită, se frământă aluatul până face bule de aer și se lasă o oră la crescut. Se modelează trei suluri, se împletesc, se pun în tava tapetată cu unt și făină și se mai lasă 35 de minute la crescut.
Aluatul se unge cu ou și se coace la 850 de w, dar după 10 minute se reduce temperatura la 600 și se lasă să se coacă 20-25 de minute la cuptorul de microunde. Fiind cuptor cu microunde, se recomandă folosirea unei forme rotunde din silicon sau teflonată.
Cozonac „rosenkranz”
Ingrediente: 400 de grame de făină, două ouă, vanilie, coajă de lămâie și de portocală, esență de rom, sare, 110 ml de lapte, un cub de drojdie proaspătă de 25 de grame, trei linguri de zahăr pentru lapte, la dizolvat drojdia, 130 de grame de unt, șase linguri de zahăr pentru unt și 12 linguri de zahăr pentru caramel, nucă tocată (opțional)
Mod de preparare: Se caramelizează cele 12 linguri de zahăr cu care se tapetează forma (de preferat o cratiță rotundă) în care coci cozonacul – se tapetează fundul și marginile și se lasă deoparte.
Într-un castron se cerne făina, se pun ouăle, aromele și sarea. Separat, drojdia se dizolvă în lapte ușor călduț, cu zahărul. Fără să fie lăsată la dospit, se toarnă încet, câte puțin, peste făina și ouăle amestecate mai devreme. Se frământă compoziția 10-15 minute pe blatul de lucru ușor înfăinat. Se întinde o foaie cât mai dreptunghiulară, cam de 1 cm grosime și se unge cu untul frecat cu cele șase linguri de zahăr. Peste ele se presară nucă măcinată și se presează ușor cu palma ca nuca să se lipească de stratul de unt. Foaia se rulează și se taie în șase-șapte bucăți. Ele se pun în picioare (deci cu tăieturile sus și jos) în tava tapetată cu zahărul caramelizat – de jur împrejur și una în mijloc. Se lasă puțin spațiu între ele, pentru că vor crește. Se lasă la crescut o oră, înainte să fie băgate la cuptor.
Se coace 35-45 de minute la 180 de grade.
După ce s-a copt, se scoate și se răstoarnă fierbinte pe un platou. Se răstoarnă fierbinte pentru că dacă se răcește, zahărul se întărește și nu poate fi scos din cratiță.
Vezi rezultatele alegerilor prezidențiale – turul 1 și află când este turul al doilea al votului pentru președinție!
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro