În ultimatumul transmis forțelor ucrainene, generalul-colonel rus Mihail Mizintsev, directorul Centrului Național rus pentru Managementul Apărării, condamnă „catastrofa umanitară teribilă” din orașul aflat de două săptămâni sub asediul forțelor ruse. „Toți cei care depun armele au garantată ieșirea în siguranță din Mariupol”, a transmis acesta.
El a făcut apel către „bandiții odioși responsabili de viețile a sute de oameni nevinovați, care acum se numesc reprezentanți ai autorităților locale din orașul Mariupol”.
„Suntem conștienți că puțin din situația actuală depinde de voi, căci voi sunteți sub controlul batalioanelor naționaliste, dar sperăm că voi, inclusiv primarul orașului, mai aveți o urmă de umanitate, o urmă de compasiune față de civilii care au avut încredere în voi”, a transmis generalul rus, continuând retorica Moscovei în privința războiului.
„Autoritățile de la Mariupol au acum ocazia să facă o alegere și să treacă de partea poporului, altfel tribunalul militar care îi așteaptă este doar puțin din ceea ce merită pentru crimele lor groaznice, pe care partea rusă le documentează foarte atent”, a acuzat generalul.
Moscova a anunțat, în paralel, deschiderea unor noi coridoare umanitare, însă până acum aceste anunțuri nu au devenit realitate, căci bombardamentele au continuat.
Coridoarele ar urma să fie deschise luni dimineață, de la ora 10.00, ora Moscovei (9.00, ora Bucureștiului), inițial pentru ca trupele ucrainene și „mercenarii străini” să depună armele și să plece, după cum a declarat generalul.
Apoi, de la ora 12.00, convoaielor umanitare cu alimente, medicamente și alte provizii vor avea acces în siguranță în oraș din ambele direcții, după ce traseele vor fi stabilite, a mai explicat generalul rus, care a susținut că până la 130.000 de civili sunt „ținuți ostatici” în Mariupol și că vor putea merge spre est sau vest, dacă Kievul va răspunde pozitiv solicitării până la ora 5.00, ora Moscovei.
Femeie care a reușit să fugă: „Nu mai există urmă de civilizație în Mariupol”
Mii de oameni sunt în continuare captivi în orașul asediat și se adăpostesc în buncăre, fără alimente, apă și provizii medicale. Potrivit celor mai recente date anunțate de Kiev, aproximativ 3.900 de oameni au fost evacuați duminică din Mariupol, folosind patru coridoare umanitare, relatează CNN, citând un anunț al vicepremierul ucrainean Irina Vereșciuk. Alte mii au fost evacuați, în ultima săptămână, dar în Rusia, împotriva voinței lor, potrivit oficialilor locali din oraș.
Mărturiile despre cei rămași încă în oraș sunt cutremurătoare. O mamă care a reușit să fugă din oraș a declarat, pentru The New York Times, că oamenii fac ceai cu apa din calorifere și conducte pentru a-și potoli setea.
„Nu mai există urmă de civilizație în Mariupol. Nu e nimic. Eu am supraviețuit, dar au mai rămas sute de mii de oameni care mor acum. Am lăsat cheile apartamentului prietenilor noștri, pentru că mai aveam puțină apă acolo”, a declarat femeia.
Potrivit oficialilor ucraineni, 90% din clădiri au fost complet distruse de bombardamentele trupelor ruse. Miercuri, o bombă a fost aruncată pe clădirea teatrului, unde se adăposteau aproximativ 1.000 de oameni. Soarta acestora este încă sub semnul întrebării, căci salvatorii nu au putut ajunge la ei din cauza luptelor intense din zonă. Duminică, o școală în care se adăposteau 400 de oameni a fost bombardată, potrivit Kievului.
Situația din Mariupol a fost descrisă și de consulul grec în orașul-port de la Marea Azov: „Sper să nu vadă nimeni vreodată ce am văzut eu”.
Dezastrul din oraș, văzut din satelit. Cum arăta orașul înainte și cum arată după bombardamente:
***
Citește și:
- VIDEO EXCLUSIV. „E catastrofă, se bea zăpadă topită”. Apelul oamenilor din Mariupol, Ucraina, trimis prin rudele refugiate la București
- „Am stat 10 zile în subsol, fără apă și curent”. Mărturiile oamenilor care au reușit să fugă din Mariupolul asediat
- Cum arată mașinile cu care au fugit locuitorii din Mariupol
- În Mariupolul asediat, zeci de mii de oameni trăiesc în adăposturi, în frig și fără mâncare. „E nevoie de un coridor umanitar, altfel e o moarte lentă de foame și sete”
- Sute de oameni, blocați de trei zile sub teatrul bombardat din Mariupol. „Luptele de stradă împiedică salvarea lor”
- Presa din Rusia publică pentru prima oară imagini cu Mariupolul devastat, dar spune că e vina „naționaliștilor ucraineni”