Femeia lucra ca îngrijitoare în Umbria și a murit într-un accident rutier. Potrivit deciziei justiției civile, cele două surori rămase în România au dreptul la despăgubiri.
Judecătorii secției civile a Curții de Apel din Perugia au schimbat decizia inițială, acceptând cererea rudelor, după ce sentința de primă instanță le exclusese pe surorile din România de la dreptul la despăgubiri.
Judecătorul de fond insistase asupra faptului că cele două femei, care aveau domiciliul în România, nu au dovedit „existența unor relații de afecțiune și solidaritate reciprocă” cu badanta moartă în accident.
„Simpla distanță geografică nu exclude existența unei relații afective strânse”
Judecătorii de apel au decis însă contrariul: „în lipsa elementelor probatorii în baza cărora se poate presupune că rudele sunt indiferente între ele, iar simpla distanță geografică nu exclude existența unei relații afective strânse”.
Judecătorii Curții de Apel au recunoscut „existența dreptului la despăgubiri pentru față de surorile unei persoane decedate în Italia în timpul unui accident rutier”.
Având în vedere că împrejurarea că au locuit în România și în locuri diferite și îndepărtate nu este suficientă pentru a exclude relația de afecțiune și solidaritate reciprocă cu membrul de familie decedat.
Motivarea deciziei:
Până acum, tribunalele din Italia nu ofereau compensații financiare rudelor victimelor din accidente rutiere, dacă acestea nu erau rezidente în Italia, considerând că legătura afectivă dintre victimă și rudele aflate la o distanță mare este una slăbită de distanță.
Foto: Facebook Ministero della Giustizia