Începând de astăzi dintr-un sătuc, Deveselu va deveni o localitate celebră nu doar în România ci în întreaga lume. Astfel de împlinește visul primarului comunei, care spune cu ceva timp în urmă că o bază militară NATO ar fi o binecuvântare pentru întreaga zonă.
„Că noi ne gândeam să fie aici o bază militară NATO. Dom’le, o bază militară NATO înseamnă o mină de aur pentru o comună. De la infrastructură, la ocuparea forţei de muncă”, declara primarul pentru evz. ro în luna februarie.
Mai mult, atât localnicii cât și primarul au făcut tot posibilul ca în Deveselu să fie amplasat, pe post de statuie care să amintească faptul că acolo exista, până în 2002, o unitate a MapN, un MIG. Rezerviștii din localitate au ținut cu tot dinadinsul să aibă, pe un soclu înalt, un avion militar. De ce vroaiu sătenii astfel de lucruri? Pentru a le aminti de vremurile trecute când, așa cum spun ei, „Deveselul a fost portdrapelul misiunilor romîneşti din cadrul tratatului de la Varşovia”.
Acum, localitatea din Olt nu avea doar un MIG uzat pe post de statuie, va fi una dintre cele mai militarizate zone din lume, unde se amplasează scutul antirachetă american.
Președintele Traian Băsescu a lăsat astăzi să se înțeleagă că baza militară și amplasarea comunei Deveselu sunt cele mai sigure din România, mai ales că acolo se află în prezent un aeroport militar aparținând Ministerului Apărării Naționale, care se întinde pe o suprafață de aproximativ 500 de hectare.
Cum funcționează scutul antirachetă?
Scutul antirachetă ce va fi amplasat în România reprezintă un sistem de apărare extrem de complex. În momentul în care o rachetă inamică este lansată, un radar de pe orbita pământului detectează proiectilul și trimite un semnal spre baza militară din Deveselu. Militarii români și americani de aici trebuie să lanseze spre racheta inamică o rachetă cu rol defensiv, care să o intercepteze și să o distrugă încă din aer, înainte de a produce pagube.
Locul în care va fi amplasat sistemul este de 175 hectare şi se află în baza aeriană Deveselu. Circa 200 de militari, reprezentanţi civili ai guvernului şi contractori vor fi necesari pentru a opera sistemul SUA în acest loc. Prima etapă a implementării sistemului de apărare antirachetă a început deja la 7 martie, iar nava echipată cu sistemul Aegis se află în Marea Mediterana, iar luna viitoare este aşteptată la Constanţa.
Inițial, România a decis să nu participe la scutul antirachetă în primul rând pentru că vechea variantă a apărării americane antirachetă nu oferea protecţie pentru întreg teritoriul ţării. În noua variantă, România este acoperită în totalitate şi poate oferi, la rândul său, protecţie ţărilor din jur. Oficialii români au arătat ca proiectul nu afectează securitatea statelor vecine, ci, dimpotrivă, reduce riscurile de securitate în plan regional mai larg.
Vezi rezultatele alegerilor prezidențiale – turul 1 și află când este turul al doilea al votului pentru președinție!
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro