Decizia „reflectă îngrijorarea că, în lumina crizei fără precedent din Ucraina, înscrierea Rusiei în concursul din acest an ar duce la discreditarea competiției”, a transmis organismul european, prin intermediul unui comunicat de presă.
EBU, care se descrie drept „o organizație apolitică a radiodifuzorilor, angajată să susțină valorile serviciului public”, precizează că, înainte de a lua această decizie, a avut timp să se consulte „pe scară largă” cu membrii săi.
Statement from @EBU_HQ regarding Russia’s participation in the Eurovision Song Contest 2022.https://t.co/HmKJdqVE4J pic.twitter.com/tVH6yFxzbq
— Eurovision Song Contest (@Eurovision) February 25, 2022
Finlanda și Suedia anunțaseră în timpul zilei de vineri că nu vor trimite concurenţi la finala Eurovision 2022 în cazul în care Rusia va avea voie să participe. Alţi radiodifuzori publici europeni, precum cei din Danemarca, Olanda, Lituania, Norvegia și Ucraina, au îndemnat EBU să excludă Rusia de la Eurovision.
Cu doar o zi înainte, organizatorul anunțase că intenţionează să permită Rusiei să participe la ediţia din acest an a competiției, în pofida invadării Ucrainei, declarând că Eurovision este un eveniment „cultural apolitic”.
Finala Eurovision, unul dintre cele mai mari evenimente televizate din lume, va avea loc la Torino, în Italia, pe 14 mai.
Rusia, care încă nu își stabilise concurentul pentru ediția de anul acesta, a participat de 23 de ori la Eurovision și a câștigat concursul în 2008.
Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul din Ucraina, declanșat de Rusia.