Formulare negativă neobișnuită față de activitatea guvernului
Cele mai grele acuzații asupra guvernului PSD-ALDE – care umblă de un an la legile Justiției -, au fost lăsate la urmă: ”evenimentele de până acum nu au contribuit cu nimic la rezolvarea acestor preocupări„, au spus oficialii europeni. ”Să nu contribui cu nimic” înseamnă o formulare total negativă la adresa României. Înseamnă, cu alte cuvinte, că România nu respectă relația cu Uniunea Europeană, nu respectă cutumele și angajamentele de bună guvernare. Modificările la legile Justiției vor constitui pretexte pentru posibile sancțiuni viitoare, atât din partea UE, cât și din partea Statelor Unite, care deja au reacționat. Să îți creezi singur o vulnerabilizare a relației cu partenerii strategici, economici și de securitate este o greșeală imensă.
În anul dinaintea preluării conducerii UE, România – dată exemplu negativ
Ziua Micii Uniri de la 1859 a adus Moldova istorică alături de Țara Românească. În 1862, au fost create oficial Principatele Unite ale Moldovei și Țării Românești, iar la 1 decembrie 1918, s-a desăvârșit Marea Unire. Formidabila însemnătate a Unirii Mici a constat în voința de neînduplecat a marilor oameni de stat români, politicieni cu viziune și patrioți, de a face primul pas în proiectul construirii României Mari. Acum 159 de ani, diplomația, știința de carte, relațiile personale avute în cancelariile politice, respectul de care se bucurau cele două țări în regiunea balcanică au fost ingredientele succesului.
Dar în 2018, România pierde galopant respectul și curtoazia națiunilor mari ale Europei, pe măsură ce democrația internă regresează, statul de drept este amenințat, iar instituțiile sunt din ce în ce mai slabe și vulnerabile. Cu un an înainte de preluarea, la 1 ianuarie 2019, a președinției rotative a Uniunii Europene, România este dată drept exemplu negativ în privința apărării independenței justiției.
Nici la Davos, nici la Iași, primii oameni în stat nu s-au arătat
Acum, relațiile României cu exteriorul sunt strict formale, și, în multe cazuri, precare. Este motivul pentru care țara noastră nu are reprezentant la ”Forumul Economic Mondial de la Davos”, unde 141 de lideri din lumea întreagă se întâlnesc pentru a discuta despre cum va arăta lumea în următorii ani. Lipsa oficialilor români le Davos este impardonabilă.
Ceremoniile de celebrare a Micii Uniri nu au mai entuziasmat poporul. Ieșenii au profitat de ocazie să ceară demararea proiectului Autostrăzii Ungheni-Iaşi-Târgu Mureş. Președintele Iohannis a rămas la București, iar la Iași, nici să fi vrut, pesediștii nu au putut trimite un prim-ministru în funcție.
Claudiu Săftoiu (autorul este doctorand în informații și securitate națională la Universitatea Națională de Apărare ”Carol I”. A fost Președinte-Director General al Televiziunii Române (2012 – 2013). A fost Director al Serviciului de Informații Externe (2006-2007). A fost consilier prezidențial (2004-2006). A publicat numeroase materiale de presă (interviuri, comentarii, analize politice și sociale, ca redactor șef-adjunct la ”Evenimentul Zilei” (1995-1998), ”Privirea” (1999-2000), ”Oameni în top” (2000-2003). A lucrat la PRO-FM, Radio Total (1991-1994). A fost trainer de presă la Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI) și la Fundația pentru Pluralism (FpP), în perioada 2000-2004) și consultant politic în mediul privat. Este autor al primului manual de jurnalism politic din România: ”Jurnalismul politic – manipularea politicienilor prin mass-media, manipularea mass-media de către politicieni” (Editura Trei, 2003).
Citește și:
- Editorial de Claudiu Săftoiu. Încă un mandat pentru Klaus Iohannis, vă rog!
- Editorial de Claudiu Săftoiu. Premier de nerefuzat pentru Iohannis: un taliban PSD de Teleorman
- Editorial de Claudiu Săftoiu. Dragnea – ”mână proastă”
- Editorial de Claudiu Săftoiu. Tudose s-a spânzurat de limbă în steagul secuiesc
- Editorial de Claudiu Săftoiu. Lepădarea de Dragnea a lui Mihai Tudose
- Editorial de Claudiu Săftoiu. Ministrul-dezastru de la Interne: Carmen Dan
- Editorial de Claudiu Săftoiu. Dangăt de clopot peste Ardeal – drum deschis spre referendumul autonomist maghiar
- Editorial de Claudiu Săftoiu. Liviu Dragnea, de neclintit în PSD, la început de an
- Editorial de Claudiu Săftoiu. Nu trageți în Donald Trump!
- Editorial de Claudiu Săftoiu. Politicienii români – minim istoric de încredere, în 2018
- Editorial de Claudiu Săftoiu. Ambasada din Ierusalim a lui Dragnea și Tăriceanu
- Editorial de Claudiu Săftoiu. Minciunile lui Decembrie 1989 trebuie spulberate. Cu orice preț
- Editorial de Claudiu Săftoiu. ”Cătușiada” DNA – sub asediul puterii politice, cu pretextul unei directive UE