Unul dintre cei mai cautati arhitecti din Franta este Calin-Alain Manoilescu, un roman format la prestigioasa scoala de arhitectura bucuresteana ‘Ion Mincu’ si descendent al unei vechi familii boieresti, din secolul al XV-lea, cea a logofatului Tautu, sfetnicul lui Stefan cel Mare si a urmasului acestuia, Bogdan, mai multe decenii. Manoilescu s-a stabilit la Paris in anul 1973, dupa numeroase interventii ale guvernului francez pe langa cel comunist, iar de atunci s-a impus intr-unul dintre cele mai competitive domenii de afaceri din Hexagon.
‘Am ales Franta in 1973, la doar 26 de ani, in dauna altor tari, pentru ca este o tara latina, oarecum apropiata de spiritul romanesc, iar acest lucru ar fi trebuit sa-mi faca dezradacinarea mai usoara. Dar mi-a fost foarte greu, mai ales ca pana dupa Revolutia din 1989 nu am putut sa mai intru niciodata in tara. Daca ma intorceam, chiar si pentru o simpla vizita, sigur nu mai reuseam sa ajung in Franta, autoritatile comuniste m-ar fi retinut imediat, cu toate interventiile pe care le-ar fi putut face prietenii bunicului meu, oamenii care au facut ca eu sa ajung in Franta’, ne-a povestit Calin Manoilescu.
Romanul s-a stabilit la Paris alaturi de mama lui si, dupa ce a reusit sa invete franceza, s-a angajat la una dintre cele mai mari firme de arhitectura din zona. ‘Parisul este un oras senzational, cu un parfum aparte si in care fiecare cartier are propria sa specificitate arhitecturala.
Pot spune ca fiecare data cand am avut de realizat vreun proiect dificil m-a inspirat de cu proportiile lui perfect echilibrate’, spune Manoilescu. El ne-a mai dezvaluit ca unul dintre principalele puncte de atractie ale capitalei Frantei a trecut, macar in parte, si prin mainile sale, deoarece unul dintre primele proiecte la care a lucrat a fost reconstructia Halelor Parisului.
‘Halele Parisului sunt locul unde turistii dau navala cu miile pentru istoria acestui spatiu, dar si pentru a vizita magazinele ori a gusta mancarea din celebrele bistrouri de acolo’, ne-a spus el.
In 1986, Manoilescu a reusit sa isi deschida propriul birou de arhitectura si s-a impus rapid pe ‘piata’, devenind in scurt timp un adevarat specialist in a proiecta constructia, extinderea sau reabilitarea institutiilor scolare atat din Franta, cat si din fostele colonii ale tarii care l-a adoptat. ‘Acum lucrez la construirea unor uzine farmaceutice imense din Tunisia’, ne-a dezvaluit el.
Dupa 1990 si-a inceput vizitele in Romania si a reusit sa devina si aici unul dintre cei mai cautati arhitecti. Mai mult chiar, a participat cu un proiect la concursul pentru extinderea Palatului Victoria din Bucuresti, dar l-a ratat din cauza abordarii prea moderniste. In schimb, la sfarsitul anului trecut, Manoilescu a castigat concursul de proiecte pentru construirea Liceului Francez din Bucuresti, lucrare care acum este intarziata din cauza unor probleme legate de amplasare.
Bunicul sau a fost guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei
Mihai Manoilescu, bunicul lui Calin Manoilescu, s-a nascut in 1891, la Tecuci si a fost una dintre personalitatile care au marcat Romania pana la instaurarea comunismului in tara noastra. A fost publicist, economist de renume international, guvernator al Bancii Nationale a Romaniei, ministru de externe si unul dintre cei mai influenti si abili politicieni din perioada interbelica. Ideile sale economice au fost aplicate in Brazilia ca baza de dezvoltare industriala a acestei tari, motiv pentru care si acum delegatia braziliana la Paris il invita pe Calin anual la evenimente economice din Tara Cafelei.
Calin-Alain Manoilescu
Data nasterii: 27 aprilie 1947
Starea civila: necasatorit
Ultima data in Romania: februarie 2008
Domiciliul actual: Paris