Potrivit cotidianului Haaretz cu sediul la Tel Aviv, Israelul, care încearcă să medieze între Rusia și Ucraina, a dorit ca președintele Zelenski să accepte cererile lui Putin. În practică, aceasta înseamnă că Bennett urma să propună capitularea într-o conversație cu președintele Ucrainei, relatează Onet.
În opinia unui politician ucrainean de rang înalt la care face referire „Haaretz”, Israelul servește doar ca „o cutie poștală suspendată între Rusia și Ucraina”. Și pentru asta, în opinia sa, alte țări neutre sunt la fel de potrivite. „Ca mediator, Israelul ar trebui să vină cu o soluție de compromis, nu doar să trimită mesajul înainte și înapoi”, a spus oficialul citat. El a adăugat că Bennett „folosește medierea dintre Rusia și Ucraina ca o scuză pentru a justifica faptul că el însuși evită să ofere Ucrainei ajutor militar și să se alăture sancțiunilor împotriva Rusiei”.
Fondat în 1918, Haaretz este cel mai longeviv ziar care continuă să apară în Israel, având o ediție atât în ebraică, cât și în engleză.
Între timp, anturajul premierului Bennett a negat deja relatările din ziarul „Haaretz”. Unul dintre oficialii săi a declarat că premierul israelian „nu a intenționat să-i dea lui Zelenski niciun sfat sau recomandări”, deoarece nu a existat nicio ofertă de predare a Ucrainei. El a adăugat că „eforturile Israelului de a media în conflict sunt concentrate pe oprirea vărsării de sânge”.
Iar sâmbătă, consilierul administrației președintelui Ucrainei, Mykhailo Podolak, a negat informațiile potrivit cărora premierul israelian Naftali Bennett ar fi sfătuit autoritățile ucrainene să accepte cererile Rusiei de a pune capăt războiului.
Primul lider străin cu care Putin a acceptat să se vadă
Bennett a susținut aproape încă de la începutul invaziei Ucrainei de către Rusia că este unul dintre puținii lideri mondiali care au șanse reale să-l convingă pe Putin să-și retragă trupele.
Șeful guvernului israelian a surprins opinia publică internațională sâmbăta trecută și a zburat la Moscova pentru a se întâlni cu președintele rus. Astfel, așa cum subliniază Christine Kensche, corespondentul Die Welt pentru Orientul Mijlociu, Naftali Bennett a devenit primul lider străin acceptat de președintele rus după invadarea Ucrainei.
Experții, printre care Witold Repetowicz, analist specializat în Orientul Mijlociu, subliniază că delegația care a zburat la Moscova cu Bennett l-a inclus, printre altele, pe Ze’ew Elkin, ministrul construcţiilor.
Elkin s-a născut la Harkov și a plecat în Israel în 1990, la vârsta de 19 ani. Prezența sa la Moscova ar fi influențat pozitiv negocierile cu Putin, pe care Elkin îl cunoaște din 2009, când l-a însoțit pe Benjamin Netanyahu în vizitele sale la Kremlin.
După ce a vorbit cu Putin, Bennett l-a sunat pe Zelenski. Și, după cum adaugă Repetowicz în defence24.pl, „nu este lipsit de semnificație faptul că Zelenski este de origine evreiască și că evreii ortodocși luptă și ei în rândurile voluntarilor ucraineni”, scrie sursa citată.
Israelul a trimis ajutor umanitar în Ucraina, acceptă și refugiați. Guvernul israelian a decis însă să nu trimită arme în țara sfâșiată de război și a întârziat de mult timp să se alăture deciziei Occidentului de a închide spațiul aerian aeronavelor rusești.
Atitudinea premierului Bennett a fost comentată critic de un cunoscut jurnalist israelian, Uri Misgav,: „Umblăm pe coji de ouă, de teamă să nu jignim onoarea umflată a lui Vladimir Putin”. Potrivit jurnalistului, Israelul se comportă mai mult ca un aliat al Rusiei decât ca un apărător al păcii în Ucraina.