Inițiativa legislativă își propune să vină în sprijinul operatorilor din turism care se confruntă cu cea mai mare criză a forței de muncă din ultimii 27 de ani.
Astfel, propunerea legislativă prevede scutirea de la plata impozitului pe venit și exceptarea de la plata contribuţiilor de asigurări sociale pentru elevii și studenții, cu vârsta de până la 26 de ani, aflaţi într-o formă de şcolarizare și care desfășoară activităţi cu contract individual de muncă în profesiunile specifice activităților hoteliere şi de turism prevăzute de art. 25 al Ordonanței nr. 58/1998 privind organizarea și desfășurarea activității de turism în România.
Prin propunerea legislativă se completează articolul 60 și articolul 141 din Codul Fiscal, fiind prevăzute cele două măsuri de scutire de la plată a contribuțiilor CAS, respectiv a impozitului pe venit pentru persoanele care respectă criteriile enunţate privind vârsta și ocupația în domeniul turismului.
Conform inițiatoarei, în anul 2017, direct şi indirect, turismul a generat 529.000 locuri de muncă, atrăgând 6.3% din totalul populaţiei ocupate. În prezent, această industrie creează, în mod direct, 208.500 locuri de muncă, ceea ce înseamnă 2,5% din totalul locurilor de muncă la nivelul întregii economii.
99% dintre hotelurile și restaurantele de pe litoralul românesc au raportat un deficit de angajați de peste 50%, cu puțin înainte ca sezonul estival să înceapă
“Această propunere legislativă urmăreşte să atingă două obiective cheie. În primul rând, vorbim despre deblocarea situației actuale existente în domeniul turismului prin adoptarea unor măsuri de natură fiscală care să se constituie în stimulente pentru diminuarea deficitului de forță de muncă din turism și asigurarea unei mobilităţi ocupaționale reale și eficiente către turism. În al doilea rând, propunerea va contribui la rezolvarea unor anumite probleme de natură eminamente socială, respectiv reducerea abandonului școlar prin crearea perspectivei de ocupare a unor locuri de muncă remunerată pe perioada studiilor, atragerea tinerilor către cariere în domeniul turismului şi, mai ales, temperarea ritmului de emigrare a acestora către alte țări cu potenţial turistic. Sectorul de călătorii şi turism poate să devină un motor puternic pentru asigurarea creşterii incluzive şi sustenabile a economiei româneşti”, a declarat Nicoleta Dinu.
În prezent, 99% dintre hotelurile și restaurantele de pe litoralul românesc au raportat un deficit de angajați de peste 50%, cu puțin înainte ca sezonul estival să înceapă. Această criză a forţei de muncă resimţită acut la nivelul turismului de pe litoral şi cronic la nivelul celorlalte forme de turism din ţară reprezintă o frână trasă pentru desfăşurarea afacerilor în sectorul de călătorii şi turism şi o pierdere de potenţial de creştere a economiei româneşti.
Agenţii economici care desfăşoară activităţi pe litoral spun că se confruntă cu o criză acută de forţă de muncă, pentru acest sezon estival fiind disponibile circa 5.000 de locuri de muncă.
Preşedintele Federaţiei Patronatelor din Turismul Românesc, Mohammad Murad, a atras atenţia, recent, în cadrul unei întâlniri ce a avut loc la Constanţa, la care a fost prezent şi ministrul Turismului, Bogdan Gheorghe Trif, dar şi agenţi economici şi autorităţi locale, asupra faptului că există o criză acută de forţă de muncă calificată
Litoralul românesc, aflat într-o situație deplorabilă, după cum Libertatea a semnalat de foarte multe ori, reușește să se ridice la nivelul exigențelor exprimate de ministrul Turismului cât și de președintele Consiliului Județean Constanța.
Citește și: Ultima zi de lucru a celui mai controversat postac: George Harabagiu. Mărirea și decăderea unui propagandist-şef la PSD
Vezi rezultate exit poll alegeri parlamentare 2024 și urmărește rezultatele alegerilor pentru Parlamentul României!