Emilia Șercan este doctor. A obținut un doctorat în comunicare publică. Și ultimii ani din viață – în afara timpului dedicat studenților la Facultatea de Jurnalism și Comunicare Publică – i-a alocat investigațiilor pentru demascarea plagiatorilor, după cum ea însăși recunoaște. Doctoratul i-a permis să recunoască falsurile evidente, ale imposturii academice, lipsa de rigoare, scurtăturile.
„Nu este o luptă personală. Nu am făcut un scop din culpabilizarea unui sistem oricum defect. Ar fi fost o nebunie să-mi închipui că aş putea să fac lucrul ăsta ştiind că sunt singură împotriva tuturor: împotriva sistemelor de inteligence şi militar, împotriva clasei politice şi împotriva mediului academic. Am încercat doar să arăt cât de profund ne afectează plagiatul, cât de tare ne distorsionează valori şi repere. Nu am scris pentru faimă, glorie sau recunoaştere publică. Am scris pentru că asta face un ziarist de investigaţie-descoperă ilegalităţi şi le face publice”, scrie Emilia Șercan în „Fabrica de doctorate”.
Emilia Șercan a dezvăluit fenomenul furtului intelectual care a cuprins o parte dintre reprezentanții statului român. După cum spune, se aștepta ca „sistemul” să caute să o decredibilizeze. „Sistemul” ar fi încercat să arate că Emilia Șercan a plagiat în propria diploma de licență de la Sibiu (nu pe cea de doctorat). Un jurnalist de la turnulsfatului.ro din Sibiu a primit informația drept „servită”, adică SURSA i-a livrat documentele și i-a spus „dacă te interesează”. Emilia Șercan spune în Dezbaterea stiricurate.ro că se luptă încă să dovedească faptul că este o acțiune de compromitere, se gândește că poate cineva i-a plantat acele pagini în teza de licență.
„Mi-a fost frică pentru viața mea”
Mai grav, Emilia Șercan spune că s-a temut pentru viața ei
„Actualul președinte UNPR București a încercat să mă cumperere”
Reacția „sistemului” pe care îl atacase a venit și sub formă mult mai directă. „Mesagerii” au început să o sune și chiar s-a întâlnit la cafea cu unul dintre ei. Era cel care peste câteva luni devenea președintele UNPR București, Alin Berbecaru.
Deși nu are niciun angajament în presă, adică niciun contract, Emilia Șercan spune că va continua să dezvăluie plagiatele. Între 1900 și 1990, în România s-au acordat 1500 de titluri de doctor, iar între 1990 și 2017, nu mai puțin de 67.000 de doctorate. Din 2011, cel care obține titlul de doctor trebuie să declare pe proprie răspundere că lucrarea sa are conținut original. Dacă face acest lucru și apoi plagiază, poate fi acuzat de fals în declarații.