Pe masa de lucru a parlamentarilor a apărut, zilele trecute, o iniţiativă legislativă a pesedistei Manuela Mitrea, care vrea să interzică total fumatul în spaţiile publice. Astfel, fumătorii nu vor mai avea voie să-şi aprindă ţigările în “toate spaţiile închise şi acoperite de folosinţă colectivă, de stat sau private”, cum ar fi restaurantele sau barurile, dar şi în instituţiile publice unde existau până acum spaţii speciale pentru fumat.
Se va putea fuma doar afară
Parlamentarul consideră că în localurile frecventate de tineri, precum baruri, cluburi, discoteci, se impune interzicerea fumatului, deoarece statisticile arată că tot mai mulţi adolescenţi devin fumători.
Dacă actuala lege permite fumătorilor să îşi satisfacă viciul în spaţii special amenajate, Manuela Mitrea doreşte ca acestea să fie desfiinţate. Vicioşii vor putea să fumeze doar în aer liber. Pentru cei care nu vor respecta această prevedere, dacă legea va fi adoptată, amenda va fi cuprinsă între 500 şi 1.000 de lei. Pentru administratorii clădirilor care nu vor avea afişat “Fumatul interzis” sau pentru cei care vor permite fumatul în incintă, amenda va fi usturătoare, ea fiind de la 1.000 la 5.000 de lei.
Ce zice legea acum
În urmă cu doi ani, autorităţile au decis ca restaurantele şi barurile să aibă spaţii speciale pentru nefumători, ventilate şi izolate. Localurile cu o suprafaţă mai mică de o sută de metri pătraţi pot alege să funcţioneze fie ca unităţi în care se fumează, fie ca unele în care această “activitate” e interzisă.
Şi ea, şi soţul său au fost fumători înrăiţi
Deputata pesedistă Manuela Mitrea a fost şi ea o fumătoare înrăită, dar, cu toate acestea, a reuşit ca, de anul trecut, să nu mai pună mâna pe pachetul de ţigări.
“Am fumat mulţi ani pentru că nu mi-am dat seama cât de dăunător e acest viciu. M-am lăsat de două ori, o dată, în 2004, patru ani, dar m-am reapucat prosteşte în campania electorală din 2008. A doua oară, şi sper definitiv, m-am lăsat anul trecut”, povesteşte Manuela Mitrea.
Soţia fostului ministru al transporturilor e foarte bucuroasă că în familia sa nu mai există fumători, întrucât soţul ei, Miron Mitrea, un fumător înrăit, s-a lăsat de tutun la 1 februarie, anul acesta!
În multe ţări europene e interzis
Irlanda, Italia, Muntenegru, Olanda, Norvegia, Suedia şi Marea Britanie sunt doar câteva dintre ţările unde legislaţia privind fumatul în spaţii publice e extrem de strictă. Irlandezii surprinşi că fumează în locuri interzise plătesc amenzi de până la 3.000 de euro, italienii, între 50 şi 500 de euro, olandezii, până la 2.400 de euro, norvegienii, până la 3.000 de euro, iar englezii, până la 200 de lire sterline.
În Portugalia au fost introduse restricţii de acum trei ani, însă mai lejere: patronii de localuri cu suprafaţa sub 100 mp pot alege dacă permit fumatul, iar în spaţiile publice închise şi la locul de muncă trebuie prevăzute locuri de fumat.
În Turcia, cine îşi aprinde o ţigară în baruri şi în cafenele primeşte 32 de euro amendă, iar proprietarul care încuviinţează asta, între 260 şi 2.600 de euro. În SUA, cel care e prins că aprinde ţigara în parc, pe plajă sau lângă şcoli plăteşte 50 de dolari
Nicotina afectează chiar şi copiii din burtica mamelor
Dr. Laurenţiu Luca (foto), directorul clinicii Puls din Capitală, ne-a explicat care sunt riscurile la care se expun fumătorii:
- Femeile însărcinate care fumează expun direct fătul, întrucât irigarea acestuia cu sânge nu se mai realizează. Copiii născuţi din mame fumătoare sunt, în general, mai mici de înălţime şi au o greutate mai mică decât ceilalţi. De asemenea, au sistemul imunitar foarte scăzut.
- Fumătorii riscă să dezvolte cancer bronhopulmonar, al buzelor sau al cavităţii bucale (mai ales în cazul fumătorilor din pipă).
- Frecvent, persoanele care au o pasiune pentru ţigări dezvoltă infecţii ale aparatului respirator, care duc cu timpul la bronşite cronice şi la BPOC (boală pulmonară obstructivă cronică).
- Fumătorii fac mai des boala coronariană ischemică (angină de piept şi infarct miocardic) decât celelalte persoane. De asemenea, dezvoltă un risc mai mare de accidente vasculare cerebrale şi arteriopatie obliterantă periferică.