Cuprins:
Decizia guvernului georgian
Poliţia antirevoltă a intervenit folosind gaze lacrimogene şi tunuri cu apă pentru a dispersa mulţimea. Unii protestatari au încercat să pătrundă în Parlament, aruncând cu artificii spre forţele de ordine. Ei strigau „Ruşilor” şi „Sclavilor!”, acuzând guvernul de apropiere de Moscova.
Premierul Irakli Kobahidze a anunţat că Georgia va suspenda negocierile de aderare la UE şi va refuza subvenţiile europene până în 2028. Această decizie vine pe fondul deteriorării relaţiilor cu Bruxelles-ul în ultimele luni.
Partidului de guvernământ Visul Georgian a acuzat UE că foloseşte perspectiva aderării pentru a „şantaja” ţara şi a „organiza o revoluţie”.
riot police have deployed water cannons, reportedly mixed with pepper spray#GeorgiaProtests
pic.twitter.com/s6Db60f58D
— Tata Chemia 🇬🇪🇪🇺🇺🇦 (@tchemia) November 28, 2024
„Am decis să nu punem problema deschiderii negocierilor cu Uniunea Europeană pe ordinea de zi până la sfârşitul anului 2028. De asemenea, refuzăm orice subvenţie bugetară din partea Uniunii Europene până la sfârşitul anului 2028”, au declarat purtători de cuvânt ai guvernului.
Reacţia opoziţiei şi a preşedintelui
Opoziţia pro-occidentală a reacţionat cu furie la acest anunţ. Ghiorghi Vaşadze, un lider al opoziţiei, a scris pe Facebook: „Guvernul autoproclamat şi ilegitim a semnat deja legal trădarea Georgiei şi a poporului georgian”.
Preşedinta Salome Zourabichvili, ale cărei puteri sunt limitate, a acuzat guvernul că a declarat „război” propriului popor. Ea a criticat intervenţia poliţiei, întrebând dacă aceasta serveşte Georgia sau Rusia.
OMG look at this force of the water cannon!!! And somehow they have endless supplies too. But also look at people going back towards the police in brief episodes that they run out of water! #GeorgiaProtests The cannons are mixed with pepper spray too!!! pic.twitter.com/BJp3nNnLeX
— Marika Mikiashvili 🇬🇪🇺🇦🇪🇺 (@Mikiashvili_M) November 28, 2024
Contextul politic
Georgia are înscris în Constituţie obiectivul aderării la UE şi a fost mult timp printre cele mai pro-occidentale state ex-sovietice. Sondajele arată că 80% dintre georgieni susţin aderarea la UE.
Însă relaţiile cu Bruxelles-ul s-au deteriorat în ultimele luni. UE a criticat o serie de legi adoptate de guvernul georgian, considerându-le autoritare şi de inspiraţie rusă.
Opoziţia acuză fraude la alegerile legislative din octombrie, iar preşedinta Zourabichvili pune la îndoială legitimitatea noului parlament şi guvern.
The police are using tear gas against the demonstrators. #happeningnow#GeorgiaProtests pic.twitter.com/yoKnHwWkMV
— PUBLIKA (@Publika_ge) November 28, 2024
Reacţia UE şi a Rusiei
Uniunea Europeană nu a făcut comentarii oficiale imediate la anunţul Georgiei. Un oficial UE a declarat însă că impactul deciziei este uriaş, adăugând că guvernul a făcut ceea ce UE se temea.
În schimb, preşedintele rus Vladimir Putin a lăudat „curajul şi caracterul” autorităţilor georgiene pentru adoptarea legii privind agenţii străini, criticată de opoziţie.
Perspective incerte
Decizia guvernului georgian de a amâna negocierile cu UE ridică semne de întrebare privind viitorul european al ţării. Deşi Visul Georgian susţine că rămâne angajat faţă de integrarea cu Occidentul, acţiunile sale recente par să indice o reorientare spre Rusia.
Protestele masive arată însă că o mare parte a populaţiei rămâne ataşată aspiraţiilor europene. Rămâne de văzut dacă presiunea străzii va determina o schimbare de atitudine a guvernului sau dacă Georgia se va îndepărta şi mai mult de UE în următorii ani.
Situaţia este tensionată, cu riscul unor noi proteste violente. Evoluţiile din Georgia vor fi urmărite îndeaproape atât la Bruxelles, cât şi la Moscova, într-un context geopolitic complex în regiunea Caucazului.