MENIU CAUTĂ

EUROCRIZA | Liderii UE se întâlnesc din nou, pe fondul problemelor încă nerezolvate din Grecia

Distribuie

Şefii de stat sau de guvern din UE vor încerca din nou să caute soluţii pentru criza datoriilor de stat la cel de-al 17-lea summit european din ultimii doi ani, scrie agenţia Mediafax, potrivit căreia principale teme oficiale de discuţie sunt crearea de locuri de muncă şi consolidarea creşterii economice
Liderii cor să redirecţioneze până la 20 miliarde euro din fondurile structurale UE pentru perioada 2007-2013 neutilizate spre crearea de locuri de muncă, în special pentru tineri, precum şi măsuri de stimulare a creditării către firme şi companii mici şi mijlocii.
Dar discuţiile vor fi dominate de înfiinţarea fondului permanent de criză al zonei euro, Mecanismul European de Stabilitate, de pactul fiscal convenit de principiu în decembrie şi de problemele încă nerezolvate ale Greciei.
Negocierile dintre guvernul de la Atena şi deţinătorii privaţi de obligaţiuni privind restructurarea a 200 miliarde euro din datoriile Greciei au şanse mici să se încheie înainte de summit. Liderii UE nu pot aproba cel de-al doilea acord de finanţare externă a Greciei, de 130 miliarde euro, dacă Atena nu ajunge la un consens cu creditorii privaţi. Pachetul de finanţare a fost convenit de principiu în luna octombrie a anului trecut, însă nu s-a concretizat în lipsa unui acord cu instituţiile financiare private.
 

Comentarii