Selecția a avut doar o probă scrisă, iar polițiștii au susținut-o în două grupe. Unul dintre polițiștii prezenți în sală, la concurs, a acuzat că rezolvările au fost afișate pe ușă și că mai mulți participanți la exament le-au fotografiat, cu telefoanele, după care le-au transcris.
Rezolvările la subiecte au fost afișate pe ușa de la intrare. Când? Cred că după începutul examenului sau la cinci minute după. Au ieșit colegi din sală, s-au dus la toaletă și au venit înapoi. Au filmat, că erau puse pe ușă răspunsurile, și le-au transmis celorlalți, pe WhatsApp.
Participant la concurs:
Potrivit polițistului, frauda a fost săvârșită cu girul membrilor comisiei de supraveghere.
În total, 137 de lucrători ai Poliției Locale Brașov au susținut proba scrisă care trebuia să decidă cine pleacă din instituție.
Sesizare la Parchet
„Pot să vă confirm că este o sesizare depusă cu privire la anumite aspecte care ridică semne de întrebare în legătură cu concursul pentru ocuparea unor posturi din cadrul Poliţiei Locale Braşov. Sesizarea abia a fost depusă și este nevoie de o investigatie din care să rezulte dacă sunt aspecte penale sau nu”, a declarat Claudiu Sandu, prim-procuror Parchetul de pe lângă Tribunalul Brașov.
Primăria Braşov a cerut reluarea examenului, dar şeful Poliţiei Locale, Nicolae Aldea, refuză acest lucru.
Primarul Alen Coliban i-a dat ultimatum: trebuie să rezolve problema, altfel îi cere demisia.
Ce spune primarul Coliban
Coliban i-a trimis lui Nicolae Aldea două adrese oficiale, „menite să lămurească activitatea sa de director al Poliției Locale”. Prima adresă îi cere ca până miercuri, la ora 10.00, să comunice, în scris, deciziile pe care le-a luat în legătură cu examenul de competențe, în jurul căruia planează suspiciuni de fraudă datorită. A doua solicitare, care are termen de răspuns 11 martie, se referă la aspecte legate de activitatea Poliției Locale, „reieșite din numeroase sesizări depuse de cetățeni și de personalul angajat în această instituție, în ultimele patru luni”.
„Poliția Locală Brașov se confruntă cu un nivel minim de încredere din partea brașovenilor și are nevoie de un management eficient, care să implementeze acțiuni concrete și cu rezultate, care să transforme această instituție într-un serviciu public profesionist. Altfel, rămâne o instituție locală care consumă peste 4 milioane de euro anual, fără a furniza servicii de calitate brașovenilor”, a transmis Allen Coliban, edilul din Brașov.
Nicolae Aldea, șeful Poliției Locale a postat însă un mesaj pe o reţea de socializare în care susţine că nu a fost niciodată consultat în ceea ce priveşte reorganizarea instituţiei, că examenul în sine este unul imoral şi că nu îşi va apăra funcţia dispunând reluarea acestui examen.
„În urma analizei bazate pe declarațiile, verbale și scrise, date de participanții la organizarea și desfășurarea concursului, deși nu există probe directe care să conducă la concluzia existenței unor cazuri de fraudare a examenului, însă constatând că există unele suspiciuni rezonabile care ar putea genera o situație de neîncredere în corectitudinea concursului, directorul Poliției Locale Brașov a luat hotărârea de a sesiza organele de cercetare penală pentru efectuarea de verificări potrivit prevederilor legale”, a fost poziția Poliției Locale Brașov, pe 3 martie.
Potrivit Statului de funcții, Poliția Locală Brașov are, în prezent, 257 de angajați.
Transilvania 365 scrie că procedura de testare a angajașilor continuuă. Azi a fost testarea angajatilor care, din motive medicale, nu s-au putut prezenta la examenele din data de 24-25 februarie. Mâine va avea loc concursul pentru postul de șef birou la Biroul de organizare misiuni monitorizare școli, iar în 25 martie testarea celorlalți angajati pentru posturile rămase libere.
Foto: politialocalabrasov.ro
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro