Duminică, 26 aprilie, în jur de 180 de persoane au plecat la muncă în Germania, pe plantații de hamei din Bavaria, de pe aeroportul din Cluj-Napoca.
Unii dintre aceștia erau în familie, nefiind primul an în care muncesc ca sezonieri. Alții mergeau pentru prima dată.
O femeie dintr-un sat din județul Sălaj a povestit pentru Libertatea că a fost întoarsă din aeroport, pentru că nu era pe listele de pasageri. Fermierul din Germania susține însă că i-a plătit biletul.
Femeia a spus că, în total, opt persoane au rămas pe dinafară, pentru că actele lor nu erau în regulă. Aceștia au trebuit să părăsească aeroportul. Unii dintre aceștia erau din județul Mureș.
Controalele susțin că nu au găsit intermediari
Toți sezonierii și-au semnat contractele în aeroport. ITM Cluj a făcut controale în aeroport, inclusiv duminică, dar nu a găsit firme de intermediere implicate în procesul de recrutare a sezonierilor, au spus reprezentanții ITM Cluj pentru Libertatea. ”Toți semnaseră contractul direct cu angajatorii germani”, au adăugat aceștia.
În realitate, mulți dintre sezonieri nu știu germană, deci le-ar fi imposibil să discute cu angajatorul german. Mulți își găsesc locurile de muncă pe platforme online ca OLX, Facebook sau Publi24, anunțurile fiind postate de intermediari români.
În plus, chiar duminică, Libertatea a discutat în aeroport cu reprezentantul unei firme de intermediere din România, care le înmâna oamenilor contractele.
În total, au plecat în jur de 16.000 de sezonieri din România de pe 9 aprilie, din datele obținute de Libertatea.
Defalcate pe aeroporturi, plecările arată astfel:
- Cluj-Napoca: aproape 9.000
- Sibiu: 2.810
- Iași: în jur de 2.000
- București: 1.194
- Timișoara: 902
- Constanța: 46
Fiecare dintre aceste aeroporturi are specificul său.
Aeroportul din Cluj-Napoca: momentul 9 aprilie a schimbat regulile
Cele mai multe persoane au plecat de pe Aeroportul Internațional ”Avram Iancu” Cluj. Până duminică, 26 aprilie, în jur de 9.000 de sezonieri au zburat spre Germania, Olanda (Eindhoven), Austria (Innsbruck)
Au fost zboruri aproape în fiecare zi, cu excepția zilei de Paști, a spus pentru Libertatea directorul aeroportului David Ciceo.
În zilele lucrătoare, sunt programate câte 3, 4 zboruri pe zi. În weekend, uneori e doar un zbor pe zi.
În medie, cam 600 de sezonieri pleacă zilnic de pe aeroportul din Cluj-Napoca, adaugă Ciceo.
Cei mai mulți au plecat pe 9 aprilie, când în aeroport s-au adunat în jur de 1.800 de persoane, nerespectându-se măsurile de distanțare socială. Atunci au fost programate 12 zboruri charter, spre trei destinații: Berlin, Baden Baden și Nürnberg.
”Nu ne-a anunțat nimeni că vor sosi”, spune Ciceo.
”Au fost familii separate în mai multe avioane. Oameni fără bilete, oameni care nu știau unde trebuie să zboară, alții abandonați de reprezentanții firmelor de intermediere”, adaugă directorul aeroportului.
Prin Ordonanța Militară 7, de pe 4 aprilie, au fost permise zboruri charter pentru transportul lucrătorilor sezonieri din România către alte state.
Dar abia în urma a ceea ce s-a întâmplat pe 9 aprilie la aeroportul din Cluj, s-au stabilit niște reguli mai clare privind organizarea acestor zboruri.
Ordinul 875 al ministrului transporturilor Lucian Bode, emis pe 10 aprilie, care a intrat în vigoare pe 13 aprilie, a stabilit că operatorul aerian trebuie să transmită o solicitare pentru efectuarea zborului, cu cel puțin 48 de ore înainte de ora programată, către Autoritatea Aeronautică Civilă Română (AACR). Avizul pentru zbor e emis de către Ministerul Transporturilor, Infrastructurii și Comunicațiilor (MTIC), prin Autoritatea Aeronautică Civilă Română.
Aeroportul din Cluj-Napoca are zboruri charter programate până pe 17 mai. La o medie de 600 de pasageri pe zi, e de așteptat ca alte peste 12.000 de sezonieri să plece din Cluj-Napoca.
Curse de întoarcere nu au fost încă programate, spune Ciceo.
Aeroportul din Sibiu: destinația Germania și Austria
În perioada 9-26 aprilie 2020, 2.810 pasageri lucrători sezonieri au zburat de pe Aeroportul Internațional Sibiu spre destinații din Germania și Austria, au spus reprezentanții aeroportului din Sibiu.
În perioada respectivă, au fost programate 20 de zboruri charter dintre care unul spre Austria, Viena și 19 spre Germania, destinațiile Düsseldorf, Karlsruhe, Nürnberg.
Aeroportul din Iași: multă lume din Suceava
Din Aeroportul Internațional Iași, au plecat în jur de 2.000 de persoane de pe 9 aprilie. În total, au fost 15 zboruri charter. Cele mai multe au fost spre Germania, dar s-a zburat și spre Olanda, Anglia și Austria.
Mulți dintre sezonierii care au zburat din Iași sunt din județul Suceava, au spus pentru Libertatea reprezentanții ITM Iași, care au făcut controale pe aeroport.
Aceștia i-au informat pe lucrători despre drepturile lor.
Aeroportul Henri Coandă din București: Germania și UK
De pe Aeroportul Henri Coandă din București, au plecat 1.194 de persoane cu zboruri charter de la începutul pandemiei, conform reprezentanților Companiei Națională Aeroporturi București.
Dintre aceștia, 1.039 persoane au mers în Germania și 155 în Marea Britanie.
Au fost efectuate 11 curse către Germania și o cursă către Marea Britanie.
Aeroportul din Timișoara: au operat chiar companiile germane
De pe Aeroportul Internațional ”Traian Vuia” din Timișoara, au mers la muncă 902 persoane între 9 și 26 aprilie.
793 au zburat cu firma Eurowings, iar 109 cu Condor, au spus pentru Libertatea reprezentanții aeroportului.
În afară de aceste zboruri chartere, din Timișoara au mai mers la Viena în jur de 200 de îngrijitoare de bătrâni pe 31 martie, cu un zbor Austrian Airlines.
Zborul a fost posibil în urma în urma unui acord negociat între Camera de Comerț a Austriei și guvernul statului federal Austria Inferioară.
Aeroportul din Constanța: Germania și Anglia
46 de sezonieri au zburat din Aeroportul Internațional Mihail Kogălniceanu Constanța de la începutul epidemiei, a spus directorul aeroportului Ionuț- Bogdan Artagea.
20 au mers în Germania, iar 26 au zburat spre Anglia.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro